adoszaklapuj Adó lap | 2017/10.

iStock-640223758

Az adólevonási jog korlátozása

Az adóhatóság által folytatott adóellenőrzések egyik gyakori vizsgálódási területe az ellenőrzés alá vont adózók által gyakorolt adólevonási jog jogszerűségének a vizsgálata. Ennek hallatán elsőként talán mindenkinek a fiktív számlákkal, adókijátszással kapcsolatos adóhatósági megállapítások, az adózói kellő körültekintés kérdésköre és az ehhez kötődően kialakult közösségi és nemzeti bírósági gyakorlat juthat eszébe. A jelen írás azonban nem e témát veszi most górcső alá, hanem azon, az adólevonási joggal szemben támasztott korlátokat, amelyek a fentiekben jelzett, a számla tartalmi hitelesség kérdésén némiképpen túlmutatva a jogszabályban konkrétan és tételesen rögzített – a hozzáadottérték-adózás, vagyis az áfa rendszerének lényegét jelentő – rendelkezésekből fakadnak.

Általános forgalmi adó

Kérdések és válaszok

Számvitel

Társadalombiztosítás

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • parlament

  Jövőre csak a SZÉP kártya marad meg béren kívüli juttatásként, vonzóbb lesz a kiva, elhal az eva, többet adóznak az alkoholos italok, megszűnik a baleseti adó, és bevezetik a bevándorlási különadót. Az Országgyűlés pénteken fogadja el a vaskos és komplex 2019-es adócsomagot.

 • adatforgalom, mappák

  A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fele szerint nem fontos a digitalizáció, 72 százaléka nem hajtott végre informatikai fejlesztést az elmúlt két évben - összegzi a T-Systems Magyarország csütörtökön Budapesten bemutatott reprezentatív kkv-kutatása, amely szerint ugyanakkor a digitális fejlesztés versenyelőnyt jelent.

 • diákmunka

  Varga Mihály szerint a részt vevől száma augusztus végére meghaladhatja a 30 ezret is.

 • internet

  2018. július 1-jétől hatályon kívül helyezték a digitális archiválás szabályairól szóló 114/2007. (XII. 29.) GKM rendeletet (GKM rendelet). A módosítás már régóta váratott magára, hiszen a GKM rendelet nem kezelte a háttérjogszabályként alkalmazott elektronikus aláírásról szóló törvény 2016-os változását sem, így – többek között – azt a bizonytalanságot is magában hordozta, hogy az elektronikus dokumentum megőrzésével megbízható archiválási szolgáltató alatt a bizalmi szolgáltatót kell-e érteni vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A kapcsolt vállalkozások között megvalósult ügyletek árazásánál és az alkalmazott ár tesztelésénél kiemelt jelentőséggel bír az összehasonlító elemzés elvégzése, melyre már az új transzferár rendelet is utal.