adoszaklapuj Adó lap | 2017/10.

iStock-640223758

Az adólevonási jog korlátozása

Az adóhatóság által folytatott adóellenőrzések egyik gyakori vizsgálódási területe az ellenőrzés alá vont adózók által gyakorolt adólevonási jog jogszerűségének a vizsgálata. Ennek hallatán elsőként talán mindenkinek a fiktív számlákkal, adókijátszással kapcsolatos adóhatósági megállapítások, az adózói kellő körültekintés kérdésköre és az ehhez kötődően kialakult közösségi és nemzeti bírósági gyakorlat juthat eszébe. A jelen írás azonban nem e témát veszi most górcső alá, hanem azon, az adólevonási joggal szemben támasztott korlátokat, amelyek a fentiekben jelzett, a számla tartalmi hitelesség kérdésén némiképpen túlmutatva a jogszabályban konkrétan és tételesen rögzített – a hozzáadottérték-adózás, vagyis az áfa rendszerének lényegét jelentő – rendelkezésekből fakadnak.

Általános forgalmi adó

Kérdések és válaszok

Számvitel

Társadalombiztosítás

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • leitnerleitner

  2018 áprilisától Fotiadi Ágnes az újonnan létrehozott transzferár üzletág vezetőjeként csatlakozott a LeitnerLeitnerhez. 

 • Európai Unió

  Több tízmilliárd euró fejlesztési forrást csoportosítana át az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által súlyosan meggyötört déli tagállamokba, köztük Spanyolországba és Görögországba a következő költségvetési időszakban - írta a hétfői Financial Times. A brit üzleti napilap vélekedése szerint a folyósítási program átalakítása különösen Varsóban és Budapesten kelt majd aggodalmakat.

 • grafikon

  Áprilisban a februári történelmi csúcsnál kissé alacsonyabb szinten maradt a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások hibahatáron belül romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 • alma

  Nem stimmeltek a papírok, a sofőr be sem volt jelentve, legalább a Körös-Maros Nemzeti Park állatai jól jártak.

 • internet

  Április közepéig több mint 2 millió megtekintést fogadott a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetének internetes oldala, így jóval többen látogatták az e-szja felületet, mint tavaly.