Az adóelőleg megfizetésére, levonására vonatkozó rendelkezések 2017-ben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk célja az adóelőleg összegének a megállapítása esetén az egyes kedvezményekhez fűződő részletes szabályok ismertetése, amelyek a NAV honlapján megtalálható nyomtatványok útmutatójából is megismerhetők. Akik önadózás útján tesznek eleget az adóelőleg-fizetési kötelezettségüknek, eldönthetik, hogy a kedvezményt év közben vagy az adóév végén érvényesítik.

Változás 2017. január 1-jétől, hogy – a társasági adó kulcsának a csökkenésével összhangban – a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozók a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 49. § (4) bekezdése és a 49/B. § (9)–(10) bekezdéseiben foglaltak alapján 9 százalék vállalkozói adót fizetnek a korábbi 10, illetve 19 százalék helyett. Ebből következően a vállalkozói személyijövedelemadó-előleg is az adóelőleg-alap 9 százaléka.

Változás továbbá 2017. január 1-jétől, hogy az egyéni vállalkozók esetében a tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítésekor kapott előleget az Szja tv. 10. számú melléklete alapján nem kell bevételként számításba venni, valamint, hogy a tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésekor adott előleget az adózó nem számolhatja el költségként.

1. Alapelv

Az Szja tv. 1. § (6) bekezdésébe foglalt alapelve, hogy bár az adót – egyes kivételekkel – naptári évenként, az összes jövedelem alapján kell...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.