Az adóelőleg megfizetésére, levonására vonatkozó rendelkezések 2017-ben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk célja az adóelőleg összegének a megállapítása esetén az egyes kedvezményekhez fűződő részletes szabályok ismertetése, amelyek a NAV honlapján megtalálható nyomtatványok útmutatójából is megismerhetők. Akik önadózás útján tesznek eleget az adóelőleg-fizetési kötelezettségüknek, eldönthetik, hogy a kedvezményt év közben vagy az adóév végén érvényesítik.

Változás 2017. január 1-jétől, hogy – a társasági adó kulcsának a csökkenésével összhangban – a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozók a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 49. § (4) bekezdése és a 49/B. § (9)–(10) bekezdéseiben foglaltak alapján 9 százalék vállalkozói adót fizetnek a korábbi 10, illetve 19 százalék helyett. Ebből következően a vállalkozói személyijövedelemadó-előleg is az adóelőleg-alap 9 százaléka.

Változás továbbá 2017. január 1-jétől, hogy az egyéni vállalkozók esetében a tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítésekor kapott előleget az Szja tv. 10. számú melléklete alapján nem kell bevételként számításba venni, valamint, hogy a tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésekor adott előleget az adózó nem számolhatja el költségként.

1. Alapelv

Az Szja tv. 1. § (6) bekezdésébe foglalt alapelve, hogy bár az adót – egyes kivételekkel – naptári évenként, az összes jövedelem alapján kell...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.