Az adóelőleg megfizetésére, levonására vonatkozó rendelkezések 2017-ben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk célja az adóelőleg összegének a megállapítása esetén az egyes kedvezményekhez fűződő részletes szabályok ismertetése, amelyek a NAV honlapján megtalálható nyomtatványok útmutatójából is megismerhetők. Akik önadózás útján tesznek eleget az adóelőleg-fizetési kötelezettségüknek, eldönthetik, hogy a kedvezményt év közben vagy az adóév végén érvényesítik.

Változás 2017. január 1-jétől, hogy – a társasági adó kulcsának a csökkenésével összhangban – a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozók a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 49. § (4) bekezdése és a 49/B. § (9)–(10) bekezdéseiben foglaltak alapján 9 százalék vállalkozói adót fizetnek a korábbi 10, illetve 19 százalék helyett. Ebből következően a vállalkozói személyijövedelemadó-előleg is az adóelőleg-alap 9 százaléka.

Változás továbbá 2017. január 1-jétől, hogy az egyéni vállalkozók esetében a tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítésekor kapott előleget az Szja tv. 10. számú melléklete alapján nem kell bevételként számításba venni, valamint, hogy a tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésekor adott előleget az adózó nem számolhatja el költségként.

1. Alapelv

Az Szja tv. 1. § (6) bekezdésébe foglalt alapelve, hogy bár az adót – egyes kivételekkel – naptári évenként, az összes jövedelem alapján kell...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • billentyű, vásárlás, kosár, webshop

  Feloldották a Mall.hu magyarországi raktárának zárolását a hatóságok, ezzel megszűntek a vizsgálat miatt korlátozások az internetes áruháznál - közölte a Mall.hu szerdán az MTI-vel.

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Átlagosan 45 százalékkal növekedhet az Országgyűlés Hivatalánál dolgozó köztisztviselők bére a tervezett életpályamodell bevezetésével - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, az életpályamodell bevezetéséről szóló, a parlamentnek szerdán benyújtott előterjesztés társszerzője az MTI-nek.

 • autópiac

  A csupán 5-10 százalékos bővülés a munkaerőhiánynak, illetve a bérek és járulékok emelkedésének köszönhető.

 • pénz

  Szeptemberben 13,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel negyedik hónapja haladja meg a 13 százalékot az átlagkeresetek éves emelkedési üteme. 

 • lakás

  Egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat januártól az adózók számára kedvezően módosítaná a magánszemélyek lakásvásárlásakor érvényesíthető illetékalapkedvezmény, illetve illetékmentesség szabályozását.