Elévülés a gyakorlatban I. rész – A jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az elévülés szabályai (ideértve az adómegállapításhoz, a végrehajtáshoz való jog és a folyószámla-túlfizetés elévülési szabályait) évek óta csak kisebb módosításokon estek át, már ami az alapvető elveket illeti. Emiatt rögzült, az adóhatósági és bírósági gyakorlatban kiforrott, tehát értelmezési nehézségeket már nem támasztó előírásokra számíthatnánk. Mégis, mint minden adózással összefüggő, adóspecifikus jogintézmény esetén, itt is találkozhatunk olyan határhelyzetekkel, értelmezési kérdésekkel, melyek újra és újra kihívás elé állítják a jogalkalmazókat. Jelen cikk arra vállalkozik, hogy a szabályok részletes ismertetése nélkül olyan eseteket mutasson be, melyek során a tényálláshoz nem teljesen illeszkedő, vagy többféle értelmezési lehetőséget kínáló törvényi előírásokat a bíróságoknak kellett elemeznie a felek vitáinak eldöntése érdekében. A cikksorozat első része az adómegállapítási jog elévülésével foglalkozik.

1. Adójogi elévülés kontra polgári jogi elévülés

Az adóhatóság az adómegállapítási jog elévülése nyugvásának számításánál az eredeti határidőt hosszabbítja meg a bírósági eljárás időtartamával. Viszonylag korai ügyekben (Kfv.V.35.036/2012/7.) megjelent az a felperesi értelmezés, miszerint ez a megközelítés azért nem helyes, mivel az elévülés meghosszabbodásáról csak az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 164. § (1) bekezdése rendelkezik [az Art. 164. § (13) bekezdése ekkor még nem volt hatályban], az Art. 164. § (5) bekezdésében foglalt nyugvás számítására pedig az Art. nem tartalmaz előírást. Ezért a nyugvás a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: 1959-es Ptk.) szerinti fogalmát (az igény menthető okból nem érvényesíthető) és feltételeit kell alapul venni, melynek lényege, hogy a nyugvás megszűnésétől (azaz az új eljárást elrendelő bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől) számítva 1 év áll rendelkezésére az alperesnek a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • parlament

  Jövőre csak a SZÉP kártya marad meg béren kívüli juttatásként, vonzóbb lesz a kiva, elhal az eva, többet adóznak az alkoholos italok, megszűnik a baleseti adó, és bevezetik a bevándorlási különadót. Az Országgyűlés pénteken fogadja el a vaskos és komplex 2019-es adócsomagot.

 • adatforgalom, mappák

  A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fele szerint nem fontos a digitalizáció, 72 százaléka nem hajtott végre informatikai fejlesztést az elmúlt két évben - összegzi a T-Systems Magyarország csütörtökön Budapesten bemutatott reprezentatív kkv-kutatása, amely szerint ugyanakkor a digitális fejlesztés versenyelőnyt jelent.

 • diákmunka

  Varga Mihály szerint a részt vevől száma augusztus végére meghaladhatja a 30 ezret is.

 • internet

  2018. július 1-jétől hatályon kívül helyezték a digitális archiválás szabályairól szóló 114/2007. (XII. 29.) GKM rendeletet (GKM rendelet). A módosítás már régóta váratott magára, hiszen a GKM rendelet nem kezelte a háttérjogszabályként alkalmazott elektronikus aláírásról szóló törvény 2016-os változását sem, így – többek között – azt a bizonytalanságot is magában hordozta, hogy az elektronikus dokumentum megőrzésével megbízható archiválási szolgáltató alatt a bizalmi szolgáltatót kell-e érteni vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A kapcsolt vállalkozások között megvalósult ügyletek árazásánál és az alkalmazott ár tesztelésénél kiemelt jelentőséggel bír az összehasonlító elemzés elvégzése, melyre már az új transzferár rendelet is utal.