Elévülés a gyakorlatban I. rész – A jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az elévülés szabályai (ideértve az adómegállapításhoz, a végrehajtáshoz való jog és a folyószámla-túlfizetés elévülési szabályait) évek óta csak kisebb módosításokon estek át, már ami az alapvető elveket illeti. Emiatt rögzült, az adóhatósági és bírósági gyakorlatban kiforrott, tehát értelmezési nehézségeket már nem támasztó előírásokra számíthatnánk. Mégis, mint minden adózással összefüggő, adóspecifikus jogintézmény esetén, itt is találkozhatunk olyan határhelyzetekkel, értelmezési kérdésekkel, melyek újra és újra kihívás elé állítják a jogalkalmazókat. Jelen cikk arra vállalkozik, hogy a szabályok részletes ismertetése nélkül olyan eseteket mutasson be, melyek során a tényálláshoz nem teljesen illeszkedő, vagy többféle értelmezési lehetőséget kínáló törvényi előírásokat a bíróságoknak kellett elemeznie a felek vitáinak eldöntése érdekében. A cikksorozat első része az adómegállapítási jog elévülésével foglalkozik.

1. Adójogi elévülés kontra polgári jogi elévülés

Az adóhatóság az adómegállapítási jog elévülése nyugvásának számításánál az eredeti határidőt hosszabbítja meg a bírósági eljárás időtartamával. Viszonylag korai ügyekben (Kfv.V.35.036/2012/7.) megjelent az a felperesi értelmezés, miszerint ez a megközelítés azért nem helyes, mivel az elévülés meghosszabbodásáról csak az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 164. § (1) bekezdése rendelkezik [az Art. 164. § (13) bekezdése ekkor még nem volt hatályban], az Art. 164. § (5) bekezdésében foglalt nyugvás számítására pedig az Art. nem tartalmaz előírást. Ezért a nyugvás a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: 1959-es Ptk.) szerinti fogalmát (az igény menthető okból nem érvényesíthető) és feltételeit kell alapul venni, melynek lényege, hogy a nyugvás megszűnésétől (azaz az új eljárást elrendelő bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől) számítva 1 év áll rendelkezésére az alperesnek a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • leitnerleitner

  2018 áprilisától Fotiadi Ágnes az újonnan létrehozott transzferár üzletág vezetőjeként csatlakozott a LeitnerLeitnerhez. 

 • Európai Unió

  Több tízmilliárd euró fejlesztési forrást csoportosítana át az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által súlyosan meggyötört déli tagállamokba, köztük Spanyolországba és Görögországba a következő költségvetési időszakban - írta a hétfői Financial Times. A brit üzleti napilap vélekedése szerint a folyósítási program átalakítása különösen Varsóban és Budapesten kelt majd aggodalmakat.

 • grafikon

  Áprilisban a februári történelmi csúcsnál kissé alacsonyabb szinten maradt a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások hibahatáron belül romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 • alma

  Nem stimmeltek a papírok, a sofőr be sem volt jelentve, legalább a Körös-Maros Nemzeti Park állatai jól jártak.

 • internet

  Április közepéig több mint 2 millió megtekintést fogadott a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetének internetes oldala, így jóval többen látogatták az e-szja felületet, mint tavaly.