adoszaklapuj Adó lap | 2017/11.

iStock-493337900

A társasági adóról a kisvállalati adóra – áttérés lépésről lépésre

2017. január 1-jével jelentős mértékben megváltozott a kisvállalati adó szabályozása. Jóval egyszerűbbé vált az adókötelezettség megállapítása. Az adókötelezettség nem a pénzeszközök változásának a vállalatból ki- és bevont pénzeszközökkel kiigazított értékére, hanem a tárgyidőszakban jóváhagyott osztalékra és a tőkeműveletek egyenlegére épül. A kisvállalati adó mértéke 2017-től 14 százalék, 2018-tól pedig 13 százalékra csökken. Emellett kedvezőbbé vált számos részletszabály is. A változások eredményeként az adókötelezettség meghatározása egyszerűbb és kiszámíthatóbb lett. Mindezekre tekintettel jelentős mértékben nőtt a kisvállalkozások érdeklődése ezen adónem iránt. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan lehet áttérni a társasági adóról a kisvállalati adóra, illetve áttekintjük, hogy kinek éri meg a váltás.

Kérdések és válaszok

Adózás rendje

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!