A vállalati részvényopciók utáni személyijövedelemadó-kötelezettség

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A fejlett piacgazdaságokban a munkavállalók anyagi ösztönzésének számos formája létezik. Közkedveltek a részvényalapú juttatások, amelyek keretében a vállalkozások jellemzően saját (kapcsolt vállalkozásaik) részvényeit vagy ezekre vonatkozó opciót juttatnak a munkavállalóknak, így valósítva meg egyszerre a javadalmazással és a dolgozói elköteleződéssel kapcsolatos vállalati célokat. Cikkünk a második esetkör, azaz a vállalati részvényopciók személyijövedelemadó-szabályainak ismertetésére irányul.

1. Bevezető

Amennyiben egy vállalkozás értékpapír formájában kíván juttatást nyújtani munkavállalóinak, úgy ezt megteheti közvetlen értékpapír-juttatás formájában, vagy értékpapírra vonatkozó vételi, jegyzési jog juttatása útján. A tulajdonosi érdekeltség megteremtésének jellemző instrumentuma a részvény. Részvényre vonatkozó vételi jog esetén a munkavállaló, mint a vételi jog jogosultja jogot szerez arra, hogy egy meghatározott jövőbeli napon (európai opció) vagy a lejáratig bármikor (amerikai opció) a vállalat (vagy kapcsolt vállalkozása) részvényének megadott mennyiségét előre megállapított kötési árfolyamon (exercise price) megvásárolhassa (az opció lehívása révén). Amennyiben a részvényre vonatkozó vételi jog (vételi opció) jogosultja él az opcióban biztosított jogával, azaz gyakorolja az opciót (arra való tekintettel, hogy az opciós szerződésben meghatározott jövőbeli időpontban a felek között előre meghatározott szerződés szerinti ár alacsonyabb, mint az értékpapír jövőbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.