A vállalati részvényopciók utáni személyijövedelemadó-kötelezettség

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A fejlett piacgazdaságokban a munkavállalók anyagi ösztönzésének számos formája létezik. Közkedveltek a részvényalapú juttatások, amelyek keretében a vállalkozások jellemzően saját (kapcsolt vállalkozásaik) részvényeit vagy ezekre vonatkozó opciót juttatnak a munkavállalóknak, így valósítva meg egyszerre a javadalmazással és a dolgozói elköteleződéssel kapcsolatos vállalati célokat. Cikkünk a második esetkör, azaz a vállalati részvényopciók személyijövedelemadó-szabályainak ismertetésére irányul.

1. Bevezető

Amennyiben egy vállalkozás értékpapír formájában kíván juttatást nyújtani munkavállalóinak, úgy ezt megteheti közvetlen értékpapír-juttatás formájában, vagy értékpapírra vonatkozó vételi, jegyzési jog juttatása útján. A tulajdonosi érdekeltség megteremtésének jellemző instrumentuma a részvény. Részvényre vonatkozó vételi jog esetén a munkavállaló, mint a vételi jog jogosultja jogot szerez arra, hogy egy meghatározott jövőbeli napon (európai opció) vagy a lejáratig bármikor (amerikai opció) a vállalat (vagy kapcsolt vállalkozása) részvényének megadott mennyiségét előre megállapított kötési árfolyamon (exercise price) megvásárolhassa (az opció lehívása révén). Amennyiben a részvényre vonatkozó vételi jog (vételi opció) jogosultja él az opcióban biztosított jogával, azaz gyakorolja az opciót (arra való tekintettel, hogy az opciós szerződésben meghatározott jövőbeli időpontban a felek között előre meghatározott szerződés szerinti ár alacsonyabb, mint az értékpapír jövőbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!