A vállalati részvényopciók utáni személyijövedelemadó-kötelezettség

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A fejlett piacgazdaságokban a munkavállalók anyagi ösztönzésének számos formája létezik. Közkedveltek a részvényalapú juttatások, amelyek keretében a vállalkozások jellemzően saját (kapcsolt vállalkozásaik) részvényeit vagy ezekre vonatkozó opciót juttatnak a munkavállalóknak, így valósítva meg egyszerre a javadalmazással és a dolgozói elköteleződéssel kapcsolatos vállalati célokat. Cikkünk a második esetkör, azaz a vállalati részvényopciók személyijövedelemadó-szabályainak ismertetésére irányul.

1. Bevezető

Amennyiben egy vállalkozás értékpapír formájában kíván juttatást nyújtani munkavállalóinak, úgy ezt megteheti közvetlen értékpapír-juttatás formájában, vagy értékpapírra vonatkozó vételi, jegyzési jog juttatása útján. A tulajdonosi érdekeltség megteremtésének jellemző instrumentuma a részvény. Részvényre vonatkozó vételi jog esetén a munkavállaló, mint a vételi jog jogosultja jogot szerez arra, hogy egy meghatározott jövőbeli napon (európai opció) vagy a lejáratig bármikor (amerikai opció) a vállalat (vagy kapcsolt vállalkozása) részvényének megadott mennyiségét előre megállapított kötési árfolyamon (exercise price) megvásárolhassa (az opció lehívása révén). Amennyiben a részvényre vonatkozó vételi jog (vételi opció) jogosultja él az opcióban biztosított jogával, azaz gyakorolja az opciót (arra való tekintettel, hogy az opciós szerződésben meghatározott jövőbeli időpontban a felek között előre meghatározott szerződés szerinti ár alacsonyabb, mint az értékpapír jövőbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.