A vállalati részvényopciók utáni személyijövedelemadó-kötelezettség

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A fejlett piacgazdaságokban a munkavállalók anyagi ösztönzésének számos formája létezik. Közkedveltek a részvényalapú juttatások, amelyek keretében a vállalkozások jellemzően saját (kapcsolt vállalkozásaik) részvényeit vagy ezekre vonatkozó opciót juttatnak a munkavállalóknak, így valósítva meg egyszerre a javadalmazással és a dolgozói elköteleződéssel kapcsolatos vállalati célokat. Cikkünk a második esetkör, azaz a vállalati részvényopciók személyijövedelemadó-szabályainak ismertetésére irányul.

1. Bevezető

Amennyiben egy vállalkozás értékpapír formájában kíván juttatást nyújtani munkavállalóinak, úgy ezt megteheti közvetlen értékpapír-juttatás formájában, vagy értékpapírra vonatkozó vételi, jegyzési jog juttatása útján. A tulajdonosi érdekeltség megteremtésének jellemző instrumentuma a részvény. Részvényre vonatkozó vételi jog esetén a munkavállaló, mint a vételi jog jogosultja jogot szerez arra, hogy egy meghatározott jövőbeli napon (európai opció) vagy a lejáratig bármikor (amerikai opció) a vállalat (vagy kapcsolt vállalkozása) részvényének megadott mennyiségét előre megállapított kötési árfolyamon (exercise price) megvásárolhassa (az opció lehívása révén). Amennyiben a részvényre vonatkozó vételi jog (vételi opció) jogosultja él az opcióban biztosított jogával, azaz gyakorolja az opciót (arra való tekintettel, hogy az opciós szerződésben meghatározott jövőbeli időpontban a felek között előre meghatározott szerződés szerinti ár alacsonyabb, mint az értékpapír jövőbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.