Az ellenőrzött külföldi társaságok szabályai a társasági adóban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

2017-ben jelentősen változott az ellenőrzött külföldi társaságok társasági adóbeli szabályozása. Ennek hátterében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás projektje, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó új uniós irányelv áll. Írásunk az új ellenőrzött külföldi társaság fogalommal és az új adóalap korrekciókkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre keresi a választ.

2017. január 18-ától a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi CLXXI. törvény új ellenőrzött külföldi társaság (a továbbiakban: EKT) fogalmat vezetett be a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) rendszerébe. Az új EKT szabályokat a 2017. június 19-én kihirdetett, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Mód. tv.) tovább pontosította. Az új fogalom mellett az EKT-khoz kapcsolódó egyes adóalap-korrekciós tételek is módosultak.

A közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi CLXXI. törvényhez fűzött indokolás szerint az EKT vonatkozó Európai Uniós szabályozás fokozatos átvételének első lépése az új EKT-szabályozás. Az EKT fogalmának és egyes ahhoz kapcsolódó társaságiadóalap-korrekciós tételeknek a módosítása a belső piac működését...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.