Az ellenőrzött külföldi társaságok szabályai a társasági adóban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

2017-ben jelentősen változott az ellenőrzött külföldi társaságok társasági adóbeli szabályozása. Ennek hátterében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás projektje, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó új uniós irányelv áll. Írásunk az új ellenőrzött külföldi társaság fogalommal és az új adóalap korrekciókkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre keresi a választ.

2017. január 18-ától a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi CLXXI. törvény új ellenőrzött külföldi társaság (a továbbiakban: EKT) fogalmat vezetett be a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) rendszerébe. Az új EKT szabályokat a 2017. június 19-én kihirdetett, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Mód. tv.) tovább pontosította. Az új fogalom mellett az EKT-khoz kapcsolódó egyes adóalap-korrekciós tételek is módosultak.

A közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi CLXXI. törvényhez fűzött indokolás szerint az EKT vonatkozó Európai Uniós szabályozás fokozatos átvételének első lépése az új EKT-szabályozás. Az EKT fogalmának és egyes ahhoz kapcsolódó társaságiadóalap-korrekciós tételeknek a módosítása a belső piac működését...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.