Az új lakások értékesítésére alkalmazandó kedvezményes adómérték

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2016. január 1-jétől hatályos rendelkezése értelmében ötszázalékos adómérték alá tartozik az új lakások értékesítése. Az alábbiakban e szabályozás részleteit mutatjuk be.

Annak vizsgálata során, hogy valamely lakóingatlan értékesítése az általános forgalmi adózás keretei között miként minősül, mindenekelőtt szükséges tisztázni, hogy az ügylet az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) hatálya alá tartozik-e, vagyis általános forgalmi adóalany értékesíti-e a kérdéses ingatlant.

Amennyiben ugyanis nem, abban az esetben fel sem merül, hogy általános forgalmi adót kellene felszámítani az értékesítés után. Ez a helyzet például, ha magánszemély a tulajdonában álló lakóingatlant értékesíti, és tevékenysége nem valósít meg az áfatörvény értelmében vett ún. sorozatjellegű értékesítést sem [Áfa tv. 6. § (4) bekezdés b) pontja és 259. § 18. pontja]. A lakóingatlan alkalomszerű értékesítése ugyanis nem keletkeztet áfaalanyiságot, az ilyen ügylet nem tartozik az áfatörvény hatálya alá.

Amennyiben az értékesítő általános forgalmi adóalany, abban az esetben a lakóingatlan értékesítése a körülményektől függően történhet...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.