Az új lakások értékesítésére alkalmazandó kedvezményes adómérték

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2016. január 1-jétől hatályos rendelkezése értelmében ötszázalékos adómérték alá tartozik az új lakások értékesítése. Az alábbiakban e szabályozás részleteit mutatjuk be.

Annak vizsgálata során, hogy valamely lakóingatlan értékesítése az általános forgalmi adózás keretei között miként minősül, mindenekelőtt szükséges tisztázni, hogy az ügylet az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) hatálya alá tartozik-e, vagyis általános forgalmi adóalany értékesíti-e a kérdéses ingatlant.

Amennyiben ugyanis nem, abban az esetben fel sem merül, hogy általános forgalmi adót kellene felszámítani az értékesítés után. Ez a helyzet például, ha magánszemély a tulajdonában álló lakóingatlant értékesíti, és tevékenysége nem valósít meg az áfatörvény értelmében vett ún. sorozatjellegű értékesítést sem [Áfa tv. 6. § (4) bekezdés b) pontja és 259. § 18. pontja]. A lakóingatlan alkalomszerű értékesítése ugyanis nem keletkeztet áfaalanyiságot, az ilyen ügylet nem tartozik az áfatörvény hatálya alá.

Amennyiben az értékesítő általános forgalmi adóalany, abban az esetben a lakóingatlan értékesítése a körülményektől függően történhet...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.