Az új lakások értékesítésére alkalmazandó kedvezményes adómérték

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2016. január 1-jétől hatályos rendelkezése értelmében ötszázalékos adómérték alá tartozik az új lakások értékesítése. Az alábbiakban e szabályozás részleteit mutatjuk be.

Annak vizsgálata során, hogy valamely lakóingatlan értékesítése az általános forgalmi adózás keretei között miként minősül, mindenekelőtt szükséges tisztázni, hogy az ügylet az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) hatálya alá tartozik-e, vagyis általános forgalmi adóalany értékesíti-e a kérdéses ingatlant.

Amennyiben ugyanis nem, abban az esetben fel sem merül, hogy általános forgalmi adót kellene felszámítani az értékesítés után. Ez a helyzet például, ha magánszemély a tulajdonában álló lakóingatlant értékesíti, és tevékenysége nem valósít meg az áfatörvény értelmében vett ún. sorozatjellegű értékesítést sem [Áfa tv. 6. § (4) bekezdés b) pontja és 259. § 18. pontja]. A lakóingatlan alkalomszerű értékesítése ugyanis nem keletkeztet áfaalanyiságot, az ilyen ügylet nem tartozik az áfatörvény hatálya alá.

Amennyiben az értékesítő általános forgalmi adóalany, abban az esetben a lakóingatlan értékesítése a körülményektől függően történhet...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!