Az új közigazgatási perrendtartás – alapvető változások az adóperekben is – Első gondolatok a szabályozásról

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A 2018. január 1-jén hatályba lépő, közigazgatási perrendtartásról szóló törvény fundamentális változásokat hoz a közigazgatási, és azon belül az adóperek tekintetében is. Jelen cikk célja e körben, vázlatos formában, figyelemfelhívó jelleggel áttekinteni a lényegesebb szabályváltozásokat, emellett megkísérel levonni pár következtetést is a gyakorlat lehetséges fejlődési irányai vonatkozásában. Utalni szükséges azonban arra is, hogy a tervezeti szinten megjelentetett új adóigazgatási rendtartásról szóló törvény is jelentős változásokat hoz az adóeljárásokkal, adóperekkel kapcsolatban.

A jelenlegi fejezeti szintű kezelés helyett egy önálló kódex megalkotása mindenképpen üdvözlendő a jogalkalmazás szempontjából, mivel a közigazgatási eljárásra szervesen ráépülő perek sajátosságai ezt mindenképpen indokolják. A szaksajtó azonban eddig még a jelentőségéhez mérten nem foglalkozott a témával, jóllehet – jelenlegi tudásunk szerint – ezek a változások akár a már most folyamatban lévő adóellenőrzések, adóeljárások bírósági kimenetelét is meghatározhatják.

1. Bevezetés és az új koncepciók

A jelenlegi állapot szerint a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (a továbbiakban: Kp.) bármiféle fokozatosság nélkül, átmeneti rendelkezés hiányában 2018. január 1-jén lép hatályba, az ezen a napon vagy ezt követően benyújtott keresetlevél alapján indult eljárásokban már alkalmazni kell, függetlenül attól, hogy a peresített közigazgatási cselekmény meghozatalára irányuló első- vagy másodfokú közigazgatási eljárás jelenleg már folyamatban van. Ez különösen a perbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.