Az új közigazgatási perrendtartás – alapvető változások az adóperekben is – Első gondolatok a szabályozásról

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A 2018. január 1-jén hatályba lépő, közigazgatási perrendtartásról szóló törvény fundamentális változásokat hoz a közigazgatási, és azon belül az adóperek tekintetében is. Jelen cikk célja e körben, vázlatos formában, figyelemfelhívó jelleggel áttekinteni a lényegesebb szabályváltozásokat, emellett megkísérel levonni pár következtetést is a gyakorlat lehetséges fejlődési irányai vonatkozásában. Utalni szükséges azonban arra is, hogy a tervezeti szinten megjelentetett új adóigazgatási rendtartásról szóló törvény is jelentős változásokat hoz az adóeljárásokkal, adóperekkel kapcsolatban.

A jelenlegi fejezeti szintű kezelés helyett egy önálló kódex megalkotása mindenképpen üdvözlendő a jogalkalmazás szempontjából, mivel a közigazgatási eljárásra szervesen ráépülő perek sajátosságai ezt mindenképpen indokolják. A szaksajtó azonban eddig még a jelentőségéhez mérten nem foglalkozott a témával, jóllehet – jelenlegi tudásunk szerint – ezek a változások akár a már most folyamatban lévő adóellenőrzések, adóeljárások bírósági kimenetelét is meghatározhatják.

1. Bevezetés és az új koncepciók

A jelenlegi állapot szerint a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (a továbbiakban: Kp.) bármiféle fokozatosság nélkül, átmeneti rendelkezés hiányában 2018. január 1-jén lép hatályba, az ezen a napon vagy ezt követően benyújtott keresetlevél alapján indult eljárásokban már alkalmazni kell, függetlenül attól, hogy a peresített közigazgatási cselekmény meghozatalára irányuló első- vagy másodfokú közigazgatási eljárás jelenleg már folyamatban van. Ez különösen a perbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.