Az új közigazgatási perrendtartás – alapvető változások az adóperekben is – Első gondolatok a szabályozásról

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A 2018. január 1-jén hatályba lépő, közigazgatási perrendtartásról szóló törvény fundamentális változásokat hoz a közigazgatási, és azon belül az adóperek tekintetében is. Jelen cikk célja e körben, vázlatos formában, figyelemfelhívó jelleggel áttekinteni a lényegesebb szabályváltozásokat, emellett megkísérel levonni pár következtetést is a gyakorlat lehetséges fejlődési irányai vonatkozásában. Utalni szükséges azonban arra is, hogy a tervezeti szinten megjelentetett új adóigazgatási rendtartásról szóló törvény is jelentős változásokat hoz az adóeljárásokkal, adóperekkel kapcsolatban.

A jelenlegi fejezeti szintű kezelés helyett egy önálló kódex megalkotása mindenképpen üdvözlendő a jogalkalmazás szempontjából, mivel a közigazgatási eljárásra szervesen ráépülő perek sajátosságai ezt mindenképpen indokolják. A szaksajtó azonban eddig még a jelentőségéhez mérten nem foglalkozott a témával, jóllehet – jelenlegi tudásunk szerint – ezek a változások akár a már most folyamatban lévő adóellenőrzések, adóeljárások bírósági kimenetelét is meghatározhatják.

1. Bevezetés és az új koncepciók

A jelenlegi állapot szerint a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (a továbbiakban: Kp.) bármiféle fokozatosság nélkül, átmeneti rendelkezés hiányában 2018. január 1-jén lép hatályba, az ezen a napon vagy ezt követően benyújtott keresetlevél alapján indult eljárásokban már alkalmazni kell, függetlenül attól, hogy a peresített közigazgatási cselekmény meghozatalára irányuló első- vagy másodfokú közigazgatási eljárás jelenleg már folyamatban van. Ez különösen a perbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.