Könyvelés és adatvédelem: kötelezettségek ma és holnap

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Egy friss felmérés kimutatta, hogy a vállalatvezetők tisztában vannak ugyan az elvárásokkal, mégis úgy gondolják, az ő házuk táján minden a legnagyobb rendben van. Pedig ez korántsem így van! 2018. május 25-én lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, azaz a GDPR, amely bizonyos területeken még szigorúbb szabályokat hoz a jelenlegi, 2012. óta hatályos infotörvényben foglaltaknál. Becslések szerint több év lemaradásban van a magyar vállalkozások nagy része, így érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni ezekre a kötelezettségekre. Hiszen sokan még a személyes adat fogalmával is hadilábon állnak.

1. Kezdjük az alapoknál!

Az adatvédelem a személyes adatok jogszerű kezelését, a természetes személyek védelmét biztosító alapelvek, szabályok, eljárások, adatkezelési eszközök és módszerek összessége, tehát alapvetően a személyes adatok által beazonosítható természetes személyek védelmét jelenti. Személyes adat bármely meghatározott, azonosított vagy azonosítható természetes személlyel, az úgynevezett érintettel kapcsolatba hozható adat és az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés, máshogyan megfogalmazva minden olyan adat, amely által beazonosíthatóvá válik valaki, így például név, cím, telefonszám, e-mail cím, arckép, hang.

Ezeken felül, a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet, a továbbiakban: GDPR) majd külön nevesíti is a személyes adato...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.