Könyvelés és adatvédelem: kötelezettségek ma és holnap

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Egy friss felmérés kimutatta, hogy a vállalatvezetők tisztában vannak ugyan az elvárásokkal, mégis úgy gondolják, az ő házuk táján minden a legnagyobb rendben van. Pedig ez korántsem így van! 2018. május 25-én lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, azaz a GDPR, amely bizonyos területeken még szigorúbb szabályokat hoz a jelenlegi, 2012. óta hatályos infotörvényben foglaltaknál. Becslések szerint több év lemaradásban van a magyar vállalkozások nagy része, így érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni ezekre a kötelezettségekre. Hiszen sokan még a személyes adat fogalmával is hadilábon állnak.

1. Kezdjük az alapoknál!

Az adatvédelem a személyes adatok jogszerű kezelését, a természetes személyek védelmét biztosító alapelvek, szabályok, eljárások, adatkezelési eszközök és módszerek összessége, tehát alapvetően a személyes adatok által beazonosítható természetes személyek védelmét jelenti. Személyes adat bármely meghatározott, azonosított vagy azonosítható természetes személlyel, az úgynevezett érintettel kapcsolatba hozható adat és az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés, máshogyan megfogalmazva minden olyan adat, amely által beazonosíthatóvá válik valaki, így például név, cím, telefonszám, e-mail cím, arckép, hang.

Ezeken felül, a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet, a továbbiakban: GDPR) majd külön nevesíti is a személyes adato...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.