Könyvelés és adatvédelem: kötelezettségek ma és holnap

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Egy friss felmérés kimutatta, hogy a vállalatvezetők tisztában vannak ugyan az elvárásokkal, mégis úgy gondolják, az ő házuk táján minden a legnagyobb rendben van. Pedig ez korántsem így van! 2018. május 25-én lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, azaz a GDPR, amely bizonyos területeken még szigorúbb szabályokat hoz a jelenlegi, 2012. óta hatályos infotörvényben foglaltaknál. Becslések szerint több év lemaradásban van a magyar vállalkozások nagy része, így érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni ezekre a kötelezettségekre. Hiszen sokan még a személyes adat fogalmával is hadilábon állnak.

1. Kezdjük az alapoknál!

Az adatvédelem a személyes adatok jogszerű kezelését, a természetes személyek védelmét biztosító alapelvek, szabályok, eljárások, adatkezelési eszközök és módszerek összessége, tehát alapvetően a személyes adatok által beazonosítható természetes személyek védelmét jelenti. Személyes adat bármely meghatározott, azonosított vagy azonosítható természetes személlyel, az úgynevezett érintettel kapcsolatba hozható adat és az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés, máshogyan megfogalmazva minden olyan adat, amely által beazonosíthatóvá válik valaki, így például név, cím, telefonszám, e-mail cím, arckép, hang.

Ezeken felül, a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 európai parlamenti és tanácsi rendelet (általános adatvédelmi rendelet, a továbbiakban: GDPR) majd külön nevesíti is a személyes adato...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.