Vagyonkivonás és egyéb ingyenes jogügyletek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az általános forgalmi adó rendszerében adófizetési kötelezettség főszabály szerint az ellenérték fejében teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás után keletkezik, ugyanakkor bizonyos feltételek megvalósulása esetében az ingyenes ügyletek is adófizetési kötelezettséget vonnak maguk után, azaz azokat is úgy kezeli az áfatörvény, mintha ellenérték fejében teljesített ügyletek lennének. Az adóztatás indoka, hogy ezekben az esetekben lényegében végső fogyasztásról van szó, így szükséges az ilyen termékkivonások, és egyéb ingyenes ügyletek megadóztatása is, abban az esetben, ha az adott termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan – az eredeti szándék alapján adóköteles felhasználást feltételezve – az adóalanyt korábban megillette az input áfa levonási joga.

E rendelkezés lényegében azt célozza, hogy az adólevonási jog és adófizetési kötelezettség együtt mozogjon, így ezért ír elő az áfatörvény – összhangban az áfát közösségi szinten szabályozó, a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv rendelkezéseivel – adófizetési kötelezettséget az alább ismertetett esetekben.

1. Vagyonkivonás, ingyenes termékértékesítések

Az ingyenes, ám az áfa rendszerében az ellenérték fejében teljesített ügyletekkel azonos módon kezelendő termékátadásokat, termékkivonásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 11. § (1) bekezdése szabályozza. Az említett bekezdés a következőképpen fogalmaz: „11. § (1) Ellenérték fejében teljesített termékértékesítés [Áfa tv. 2. § a) pontja] az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.