Vagyonkivonás és egyéb ingyenes jogügyletek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az általános forgalmi adó rendszerében adófizetési kötelezettség főszabály szerint az ellenérték fejében teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás után keletkezik, ugyanakkor bizonyos feltételek megvalósulása esetében az ingyenes ügyletek is adófizetési kötelezettséget vonnak maguk után, azaz azokat is úgy kezeli az áfatörvény, mintha ellenérték fejében teljesített ügyletek lennének. Az adóztatás indoka, hogy ezekben az esetekben lényegében végső fogyasztásról van szó, így szükséges az ilyen termékkivonások, és egyéb ingyenes ügyletek megadóztatása is, abban az esetben, ha az adott termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan – az eredeti szándék alapján adóköteles felhasználást feltételezve – az adóalanyt korábban megillette az input áfa levonási joga.

E rendelkezés lényegében azt célozza, hogy az adólevonási jog és adófizetési kötelezettség együtt mozogjon, így ezért ír elő az áfatörvény – összhangban az áfát közösségi szinten szabályozó, a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv rendelkezéseivel – adófizetési kötelezettséget az alább ismertetett esetekben.

1. Vagyonkivonás, ingyenes termékértékesítések

Az ingyenes, ám az áfa rendszerében az ellenérték fejében teljesített ügyletekkel azonos módon kezelendő termékátadásokat, termékkivonásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 11. § (1) bekezdése szabályozza. Az említett bekezdés a következőképpen fogalmaz: „11. § (1) Ellenérték fejében teljesített termékértékesítés [Áfa tv. 2. § a) pontja] az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.