Vagyonkivonás és egyéb ingyenes jogügyletek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az általános forgalmi adó rendszerében adófizetési kötelezettség főszabály szerint az ellenérték fejében teljesített termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás után keletkezik, ugyanakkor bizonyos feltételek megvalósulása esetében az ingyenes ügyletek is adófizetési kötelezettséget vonnak maguk után, azaz azokat is úgy kezeli az áfatörvény, mintha ellenérték fejében teljesített ügyletek lennének. Az adóztatás indoka, hogy ezekben az esetekben lényegében végső fogyasztásról van szó, így szükséges az ilyen termékkivonások, és egyéb ingyenes ügyletek megadóztatása is, abban az esetben, ha az adott termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan – az eredeti szándék alapján adóköteles felhasználást feltételezve – az adóalanyt korábban megillette az input áfa levonási joga.

E rendelkezés lényegében azt célozza, hogy az adólevonási jog és adófizetési kötelezettség együtt mozogjon, így ezért ír elő az áfatörvény – összhangban az áfát közösségi szinten szabályozó, a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv rendelkezéseivel – adófizetési kötelezettséget az alább ismertetett esetekben.

1. Vagyonkivonás, ingyenes termékértékesítések

Az ingyenes, ám az áfa rendszerében az ellenérték fejében teljesített ügyletekkel azonos módon kezelendő termékátadásokat, termékkivonásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 11. § (1) bekezdése szabályozza. Az említett bekezdés a következőképpen fogalmaz: „11. § (1) Ellenérték fejében teljesített termékértékesítés [Áfa tv. 2. § a) pontja] az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére ingyenesen felhasználja,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.