Az általános forgalmi adóról szóló törvény területi hatálya

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen írásunkban az általános forgalmi adóról szóló törvény területi hatályát vesszük górcső alá, amely során annak alapvető szabályait, rendezőelveit vizsgáljuk meg és mutatjuk be.

 

Valamely jog, jogszabály alkalmazása, alkalmazhatósága kapcsán az egyik elsődlegesen vizsgálandó kérdés az, hogy az érintett jogszabály hatálya kire, mire, valamint időben és térben meddig terjed ki. A hatály tehát a jogszabályok alkalmazhatóságának kereteit adja meg, vagyis azt, hogy az mikor (mikortól, meddig), kinek, hol bekövetkező és milyen típusú cselekményeire (eseményeire) terjed ki. Ennek megfelelően pedig beszélhetünk időbeli, személyi, tárgyi és területi hatályról.

1. Az áfatörvény hatálya

Egy gazdasági esemény áfa szempontjából történő értékelése során azt kell megvizsgálni, hogy arra kiterjed-e az áfa személyi, tárgyi, területi, és időbeli hatálya. Ezen kutatásunk során annak érdekében, hogy a gazdasági eseményt az áfa hatálya alá tartozóként kezelhessük és annak adózására az áfatörvény szabályait alkalmazhassuk, fontos, hogy valamennyi kérdésre igenlő választ kapjunk, vagyis azt, hogy az valamennyi tekintetben, azaz személyi, tárgyi, területi és időbeli hatályát illetően...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.

 • vonat

  Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Januárban kapják meg a tájékoztató levelet az előző évben folyósított ellátás összesített összegéről és az ellátás 2018. évi emelésének mértékéről és az emelt összegről. Az ellátottak utazási utalványát legkésőbb március 31-ig adják postára.

 • nyíl

  Optimizmus jellemzi a magánkézben lévő közepes méretű vállalkozásokat világszerte, a többségük a főbb eredménymutatók javulását várja idén – derül ki a Deloitte Private globális kutatásából. A felmérésben szereplő cégek mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár, közel felük ugyanakkor a saját iparágában áttörést jelentő technológia, vagy piaci szereplő megjelenésével számol a következő 2-3 évben.