Az általános forgalmi adóról szóló törvény területi hatálya

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen írásunkban az általános forgalmi adóról szóló törvény területi hatályát vesszük górcső alá, amely során annak alapvető szabályait, rendezőelveit vizsgáljuk meg és mutatjuk be.

 

Valamely jog, jogszabály alkalmazása, alkalmazhatósága kapcsán az egyik elsődlegesen vizsgálandó kérdés az, hogy az érintett jogszabály hatálya kire, mire, valamint időben és térben meddig terjed ki. A hatály tehát a jogszabályok alkalmazhatóságának kereteit adja meg, vagyis azt, hogy az mikor (mikortól, meddig), kinek, hol bekövetkező és milyen típusú cselekményeire (eseményeire) terjed ki. Ennek megfelelően pedig beszélhetünk időbeli, személyi, tárgyi és területi hatályról.

1. Az áfatörvény hatálya

Egy gazdasági esemény áfa szempontjából történő értékelése során azt kell megvizsgálni, hogy arra kiterjed-e az áfa személyi, tárgyi, területi, és időbeli hatálya. Ezen kutatásunk során annak érdekében, hogy a gazdasági eseményt az áfa hatálya alá tartozóként kezelhessük és annak adózására az áfatörvény szabályait alkalmazhassuk, fontos, hogy valamennyi kérdésre igenlő választ kapjunk, vagyis azt, hogy az valamennyi tekintetben, azaz személyi, tárgyi, területi és időbeli hatályát illetően...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).