Az általános forgalmi adóról szóló törvény területi hatálya

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen írásunkban az általános forgalmi adóról szóló törvény területi hatályát vesszük górcső alá, amely során annak alapvető szabályait, rendezőelveit vizsgáljuk meg és mutatjuk be.

 

Valamely jog, jogszabály alkalmazása, alkalmazhatósága kapcsán az egyik elsődlegesen vizsgálandó kérdés az, hogy az érintett jogszabály hatálya kire, mire, valamint időben és térben meddig terjed ki. A hatály tehát a jogszabályok alkalmazhatóságának kereteit adja meg, vagyis azt, hogy az mikor (mikortól, meddig), kinek, hol bekövetkező és milyen típusú cselekményeire (eseményeire) terjed ki. Ennek megfelelően pedig beszélhetünk időbeli, személyi, tárgyi és területi hatályról.

1. Az áfatörvény hatálya

Egy gazdasági esemény áfa szempontjából történő értékelése során azt kell megvizsgálni, hogy arra kiterjed-e az áfa személyi, tárgyi, területi, és időbeli hatálya. Ezen kutatásunk során annak érdekében, hogy a gazdasági eseményt az áfa hatálya alá tartozóként kezelhessük és annak adózására az áfatörvény szabályait alkalmazhassuk, fontos, hogy valamennyi kérdésre igenlő választ kapjunk, vagyis azt, hogy az valamennyi tekintetben, azaz személyi, tárgyi, területi és időbeli hatályát illetően...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nő

  Közalkalmazotti jogviszonyban álló olvasónk 1954. decemberében született, így 2018. júniusában a 63. életév betöltését követő 183. napon be fogja tölteni öregségi nyugdíjkorhatárát. Személyes körülményeiben nemrég olyan változás következett be, amely feltétlenül szükségessé teszi a lehető legközelebbi időpontban történő nyugdíjba vonulást. Mivel az idő elég rövid eddig az időpontig, tanácsot kér a megoldáshoz.

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.