Az illetékalap megállapításának szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ún. „tavaszi adócsomag” számos illetékszabályt módosított, köztük – 2018. január elsejei hatálybalépéssel – újrakodifikálta a forgalmi érték megállapításának rendjét meghatározó szabályokat. Ennek apropóján az alábbi cikk bemutatja a forgalmi érték, mint illetékalap megállapítása során irányadó új rendelkezéseket, kitér a vonatkozó joggyakorlatra, illetve röviden utal azokra a vagyontárgyakra is, amelyek megszerzése esetén nem a forgalmi érték az illeték alapja.

A bevezetőben hivatkozott ún. „tavaszi adócsomag” által megállapított előírásokat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény tartalmazza.

1. A forgalmi érték definíciója

Az öröklési, ajándékozási és visszterhes vagyonátruházási illetékek (együttesen: vagyonszerzési illetékek) körében alapvető jelentősége van a tárgyi hatályuk alá eső vagyontárgyak forgalmi értékének. A visszterhes vagyonátruházási illetékalap ugyanis főszabály szerint megegyezik a forgalmi értékkel [az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 19. § (1) bekezdése], az öröklési, illetve ajándékozási illeték alapjának meghatározásakor pedig szintén a forgalmi értékből kell kiindulni, azzal, hogy ingyenes vagyonszerzések esetén a forgalmi értéket csökkenteni kell a terhekkel [Itv. 12. § (1) bekezdés és 13. § (1) bekezdés].

Az illetéktörvény az értelmező rendelkezések között definiálja a forgalmi érték fogalmát, a következőképpen [Itv. 102. § (1)...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén