Az illetékalap megállapításának szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ún. „tavaszi adócsomag” számos illetékszabályt módosított, köztük – 2018. január elsejei hatálybalépéssel – újrakodifikálta a forgalmi érték megállapításának rendjét meghatározó szabályokat. Ennek apropóján az alábbi cikk bemutatja a forgalmi érték, mint illetékalap megállapítása során irányadó új rendelkezéseket, kitér a vonatkozó joggyakorlatra, illetve röviden utal azokra a vagyontárgyakra is, amelyek megszerzése esetén nem a forgalmi érték az illeték alapja.

A bevezetőben hivatkozott ún. „tavaszi adócsomag” által megállapított előírásokat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény tartalmazza.

1. A forgalmi érték definíciója

Az öröklési, ajándékozási és visszterhes vagyonátruházási illetékek (együttesen: vagyonszerzési illetékek) körében alapvető jelentősége van a tárgyi hatályuk alá eső vagyontárgyak forgalmi értékének. A visszterhes vagyonátruházási illetékalap ugyanis főszabály szerint megegyezik a forgalmi értékkel [az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 19. § (1) bekezdése], az öröklési, illetve ajándékozási illeték alapjának meghatározásakor pedig szintén a forgalmi értékből kell kiindulni, azzal, hogy ingyenes vagyonszerzések esetén a forgalmi értéket csökkenteni kell a terhekkel [Itv. 12. § (1) bekezdés és 13. § (1) bekezdés].

Az illetéktörvény az értelmező rendelkezések között definiálja a forgalmi érték fogalmát, a következőképpen [Itv. 102. § (1)...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.