Az illetékalap megállapításának szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ún. „tavaszi adócsomag” számos illetékszabályt módosított, köztük – 2018. január elsejei hatálybalépéssel – újrakodifikálta a forgalmi érték megállapításának rendjét meghatározó szabályokat. Ennek apropóján az alábbi cikk bemutatja a forgalmi érték, mint illetékalap megállapítása során irányadó új rendelkezéseket, kitér a vonatkozó joggyakorlatra, illetve röviden utal azokra a vagyontárgyakra is, amelyek megszerzése esetén nem a forgalmi érték az illeték alapja.

A bevezetőben hivatkozott ún. „tavaszi adócsomag” által megállapított előírásokat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény tartalmazza.

1. A forgalmi érték definíciója

Az öröklési, ajándékozási és visszterhes vagyonátruházási illetékek (együttesen: vagyonszerzési illetékek) körében alapvető jelentősége van a tárgyi hatályuk alá eső vagyontárgyak forgalmi értékének. A visszterhes vagyonátruházási illetékalap ugyanis főszabály szerint megegyezik a forgalmi értékkel [az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 19. § (1) bekezdése], az öröklési, illetve ajándékozási illeték alapjának meghatározásakor pedig szintén a forgalmi értékből kell kiindulni, azzal, hogy ingyenes vagyonszerzések esetén a forgalmi értéket csökkenteni kell a terhekkel [Itv. 12. § (1) bekezdés és 13. § (1) bekezdés].

Az illetéktörvény az értelmező rendelkezések között definiálja a forgalmi érték fogalmát, a következőképpen [Itv. 102. § (1)...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).