Behajthatatlan követelés a társaságiadó-alapban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikkünk során a követelésekkel kapcsolatos gazdasági események társaságiadó-alapra gyakorolt hatását tekintjük át, elsősorban a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos számviteli szabályok szerinti elszámolást, valamint a társasági adó rendelkezéseinek megfelelő módosításokat ismertetjük.

A társaságiadó-alanyai adófizetési kötelezettségüket az adózás előtti eredményből kiindulva, azt korrigálva állapítják meg. Korrekciós tételeket az adóalap megállapításakor – többek között – a követelések állományváltozásával, minősítésével kapcsolatos gazdasági eseményekkel összefüggésben is alkalmazni kell.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) rendelkezik arról, hogy az adóalapot módosítja

– az adóévben követelésre elszámolt értékvesztés összege,

– a korábban elszámolt értékvesztés adóévben visszaírt összege,

– a behajthatatlanná vált követelés összege,

– az adóévet megelőző időszakban behajthatatlanná vált követelésre befolyt összeg,

– a behajthatatlan követelésnek nem minősülő adóévben elengedett követelés összege.

Mivel az említett adóalap-korrekciók a követelésekkel és a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatosan merülhetnek fel, ezért először ezt a két fogalmat kell meghatározni. A Tao tv. fogalmi rendszerében azonban a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.