Behajthatatlan követelés a társaságiadó-alapban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikkünk során a követelésekkel kapcsolatos gazdasági események társaságiadó-alapra gyakorolt hatását tekintjük át, elsősorban a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos számviteli szabályok szerinti elszámolást, valamint a társasági adó rendelkezéseinek megfelelő módosításokat ismertetjük.

A társaságiadó-alanyai adófizetési kötelezettségüket az adózás előtti eredményből kiindulva, azt korrigálva állapítják meg. Korrekciós tételeket az adóalap megállapításakor – többek között – a követelések állományváltozásával, minősítésével kapcsolatos gazdasági eseményekkel összefüggésben is alkalmazni kell.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) rendelkezik arról, hogy az adóalapot módosítja

– az adóévben követelésre elszámolt értékvesztés összege,

– a korábban elszámolt értékvesztés adóévben visszaírt összege,

– a behajthatatlanná vált követelés összege,

– az adóévet megelőző időszakban behajthatatlanná vált követelésre befolyt összeg,

– a behajthatatlan követelésnek nem minősülő adóévben elengedett követelés összege.

Mivel az említett adóalap-korrekciók a követelésekkel és a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatosan merülhetnek fel, ezért először ezt a két fogalmat kell meghatározni. A Tao tv. fogalmi rendszerében azonban a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.