Behajthatatlan követelés a társaságiadó-alapban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikkünk során a követelésekkel kapcsolatos gazdasági események társaságiadó-alapra gyakorolt hatását tekintjük át, elsősorban a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos számviteli szabályok szerinti elszámolást, valamint a társasági adó rendelkezéseinek megfelelő módosításokat ismertetjük.

A társaságiadó-alanyai adófizetési kötelezettségüket az adózás előtti eredményből kiindulva, azt korrigálva állapítják meg. Korrekciós tételeket az adóalap megállapításakor – többek között – a követelések állományváltozásával, minősítésével kapcsolatos gazdasági eseményekkel összefüggésben is alkalmazni kell.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) rendelkezik arról, hogy az adóalapot módosítja

– az adóévben követelésre elszámolt értékvesztés összege,

– a korábban elszámolt értékvesztés adóévben visszaírt összege,

– a behajthatatlanná vált követelés összege,

– az adóévet megelőző időszakban behajthatatlanná vált követelésre befolyt összeg,

– a behajthatatlan követelésnek nem minősülő adóévben elengedett követelés összege.

Mivel az említett adóalap-korrekciók a követelésekkel és a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatosan merülhetnek fel, ezért először ezt a két fogalmat kell meghatározni. A Tao tv. fogalmi rendszerében azonban a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).