Biztosítási intézkedés, ideiglenes biztonsági intézkedés a végrehajtásban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az állami adóhatóság eljárásait megvizsgálva megállapítható, hogy az egyik „legkényesebb” jogintézménynek a biztosítási intézkedés, illetve az ideiglenes biztosítási intézkedés bizonyul. A hatálybalépésük óta eltelt idő azonban jól mutatja, hogy az adóhatóság az eljárásaiban évente egyre nagyobb számban és növekvő eredményességgel rendeli el azokat. A következőkben a két jogintézmény közötti hasonlóságokra, illetve különbözőségekre, az eljárások egyes lépéseire, részcselekményeire, az időközben bekövetkező változásokra mutatunk rá, mindeközben a gyakorlati tapasztalatok is megjelennek.

1. Történeti áttekintés

A biztosítási intézkedés jogintézményét már az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: 1990-es Art.) is ismerte, igaz nem annak 1990-es hatálybalépésétől kezdve, hanem a törvény 2003. január 1-jétől hatályos rendelkezéseibe került be az erre vonatkozó szabályok összessége (1990-es Art. 91. §).

Az új jogintézmény keretében még pénzkövetelés biztosítását, illetve meghatározott dolog zárlatát is elrendelhette az adóhatóság, mégpedig akkor, ha valószínűsíthető volt, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van. Az elrendelés időpontja kapcsán a jogalkotó két feltételt szabott. Akkor lehetett biztosítási intézkedést elrendelni, ha a fizetési kötelezettséget megállapító adóhatósági határozat még nem volt végrehajtható (azaz az alapul szolgáló határozatban rögzített követelés még nem vált esedékessé), vagy ha végrehajtható volt ugyan az adóhatósági határozat, de az abban meghatározott teljesítési (jellemzően tizenöt napos) határidő még ne...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.