Biztosítási intézkedés, ideiglenes biztonsági intézkedés a végrehajtásban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az állami adóhatóság eljárásait megvizsgálva megállapítható, hogy az egyik „legkényesebb” jogintézménynek a biztosítási intézkedés, illetve az ideiglenes biztosítási intézkedés bizonyul. A hatálybalépésük óta eltelt idő azonban jól mutatja, hogy az adóhatóság az eljárásaiban évente egyre nagyobb számban és növekvő eredményességgel rendeli el azokat. A következőkben a két jogintézmény közötti hasonlóságokra, illetve különbözőségekre, az eljárások egyes lépéseire, részcselekményeire, az időközben bekövetkező változásokra mutatunk rá, mindeközben a gyakorlati tapasztalatok is megjelennek.

1. Történeti áttekintés

A biztosítási intézkedés jogintézményét már az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: 1990-es Art.) is ismerte, igaz nem annak 1990-es hatálybalépésétől kezdve, hanem a törvény 2003. január 1-jétől hatályos rendelkezéseibe került be az erre vonatkozó szabályok összessége (1990-es Art. 91. §).

Az új jogintézmény keretében még pénzkövetelés biztosítását, illetve meghatározott dolog zárlatát is elrendelhette az adóhatóság, mégpedig akkor, ha valószínűsíthető volt, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van. Az elrendelés időpontja kapcsán a jogalkotó két feltételt szabott. Akkor lehetett biztosítási intézkedést elrendelni, ha a fizetési kötelezettséget megállapító adóhatósági határozat még nem volt végrehajtható (azaz az alapul szolgáló határozatban rögzített követelés még nem vált esedékessé), vagy ha végrehajtható volt ugyan az adóhatósági határozat, de az abban meghatározott teljesítési (jellemzően tizenöt napos) határidő még ne...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.