Biztosítási intézkedés, ideiglenes biztonsági intézkedés a végrehajtásban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az állami adóhatóság eljárásait megvizsgálva megállapítható, hogy az egyik „legkényesebb” jogintézménynek a biztosítási intézkedés, illetve az ideiglenes biztosítási intézkedés bizonyul. A hatálybalépésük óta eltelt idő azonban jól mutatja, hogy az adóhatóság az eljárásaiban évente egyre nagyobb számban és növekvő eredményességgel rendeli el azokat. A következőkben a két jogintézmény közötti hasonlóságokra, illetve különbözőségekre, az eljárások egyes lépéseire, részcselekményeire, az időközben bekövetkező változásokra mutatunk rá, mindeközben a gyakorlati tapasztalatok is megjelennek.

1. Történeti áttekintés

A biztosítási intézkedés jogintézményét már az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: 1990-es Art.) is ismerte, igaz nem annak 1990-es hatálybalépésétől kezdve, hanem a törvény 2003. január 1-jétől hatályos rendelkezéseibe került be az erre vonatkozó szabályok összessége (1990-es Art. 91. §).

Az új jogintézmény keretében még pénzkövetelés biztosítását, illetve meghatározott dolog zárlatát is elrendelhette az adóhatóság, mégpedig akkor, ha valószínűsíthető volt, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van. Az elrendelés időpontja kapcsán a jogalkotó két feltételt szabott. Akkor lehetett biztosítási intézkedést elrendelni, ha a fizetési kötelezettséget megállapító adóhatósági határozat még nem volt végrehajtható (azaz az alapul szolgáló határozatban rögzített követelés még nem vált esedékessé), vagy ha végrehajtható volt ugyan az adóhatósági határozat, de az abban meghatározott teljesítési (jellemzően tizenöt napos) határidő még ne...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • mobiltelefon

  Díjmentes zöld számon kérhet segítség a MKKSZ-től, aki tartósan ingyenes túlmunkát kénytelen végezni  - jelentette be a szervezet elnöke. Arra kérnek mindenkit a közszférában, hogy csak napi nyolc órát dolgozzon.

 • Tállai

  A második negyedéves rangsoroláskor a NAV az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

 • nav_logo

  Az ekho szabályait részletezte és néhány megváltozott NAV-számlaszámot ismertetett a múlt héten a NAV.

 • nyugdijas

  2030-2035-től nő meg a száma azoknak a nyugállományba vonulóknak, akiknek nagyon szaggatott a munkapiaci jelenlétük, s emiatt nem lesz teljes nyugdíjuk, csak résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy rosszabb esetben még arra sem - mondta a Napi.hu-nak  Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

 • Tesco

  A Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a KDFSZ között feszülő ellentétek homályosítják a képet.