Biztosítási intézkedés, ideiglenes biztonsági intézkedés a végrehajtásban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az állami adóhatóság eljárásait megvizsgálva megállapítható, hogy az egyik „legkényesebb” jogintézménynek a biztosítási intézkedés, illetve az ideiglenes biztosítási intézkedés bizonyul. A hatálybalépésük óta eltelt idő azonban jól mutatja, hogy az adóhatóság az eljárásaiban évente egyre nagyobb számban és növekvő eredményességgel rendeli el azokat. A következőkben a két jogintézmény közötti hasonlóságokra, illetve különbözőségekre, az eljárások egyes lépéseire, részcselekményeire, az időközben bekövetkező változásokra mutatunk rá, mindeközben a gyakorlati tapasztalatok is megjelennek.

1. Történeti áttekintés

A biztosítási intézkedés jogintézményét már az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: 1990-es Art.) is ismerte, igaz nem annak 1990-es hatálybalépésétől kezdve, hanem a törvény 2003. január 1-jétől hatályos rendelkezéseibe került be az erre vonatkozó szabályok összessége (1990-es Art. 91. §).

Az új jogintézmény keretében még pénzkövetelés biztosítását, illetve meghatározott dolog zárlatát is elrendelhette az adóhatóság, mégpedig akkor, ha valószínűsíthető volt, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van. Az elrendelés időpontja kapcsán a jogalkotó két feltételt szabott. Akkor lehetett biztosítási intézkedést elrendelni, ha a fizetési kötelezettséget megállapító adóhatósági határozat még nem volt végrehajtható (azaz az alapul szolgáló határozatban rögzített követelés még nem vált esedékessé), vagy ha végrehajtható volt ugyan az adóhatósági határozat, de az abban meghatározott teljesítési (jellemzően tizenöt napos) határidő még ne...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.