Biztosítási intézkedés, ideiglenes biztonsági intézkedés a végrehajtásban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az állami adóhatóság eljárásait megvizsgálva megállapítható, hogy az egyik „legkényesebb” jogintézménynek a biztosítási intézkedés, illetve az ideiglenes biztosítási intézkedés bizonyul. A hatálybalépésük óta eltelt idő azonban jól mutatja, hogy az adóhatóság az eljárásaiban évente egyre nagyobb számban és növekvő eredményességgel rendeli el azokat. A következőkben a két jogintézmény közötti hasonlóságokra, illetve különbözőségekre, az eljárások egyes lépéseire, részcselekményeire, az időközben bekövetkező változásokra mutatunk rá, mindeközben a gyakorlati tapasztalatok is megjelennek.

1. Történeti áttekintés

A biztosítási intézkedés jogintézményét már az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény (a továbbiakban: 1990-es Art.) is ismerte, igaz nem annak 1990-es hatálybalépésétől kezdve, hanem a törvény 2003. január 1-jétől hatályos rendelkezéseibe került be az erre vonatkozó szabályok összessége (1990-es Art. 91. §).

Az új jogintézmény keretében még pénzkövetelés biztosítását, illetve meghatározott dolog zárlatát is elrendelhette az adóhatóság, mégpedig akkor, ha valószínűsíthető volt, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van. Az elrendelés időpontja kapcsán a jogalkotó két feltételt szabott. Akkor lehetett biztosítási intézkedést elrendelni, ha a fizetési kötelezettséget megállapító adóhatósági határozat még nem volt végrehajtható (azaz az alapul szolgáló határozatban rögzített követelés még nem vált esedékessé), vagy ha végrehajtható volt ugyan az adóhatósági határozat, de az abban meghatározott teljesítési (jellemzően tizenöt napos) határidő még ne...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).