Az alanyi adómentesség szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen cikk célja az alanyi adómentesség szabályainak az ismertetése, kiemelve azon ügyletek körét, amelyek tekintetében az adóalany adómentes státusza ellenére nem járhat el e minőségében.

1. Mentességek az áfa rendszerében

Az általános forgalmi adó rendszerében az adóalany által teljesített ügyletek után főszabály szerint áfát kell fizetni, illetve az adóalany jogosult a beszerzéseire jutó előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, amennyiben azok az általa végzett adóköteles termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolhatók. Meghatározott esetekben ugyanakkor az adóalanyok mentesülnek az áfafizetési kötelezettség alól. E mentesítés valódi, illetve nem valódi jellegű lehet, abból a szempontból, hogy tényleges adóteher alóli könnyítést jelentenek-e az adóalany számára vagy sem. Ezen osztályozás alapján valódi mentességről abban az esetben beszélhetünk, ha az adóalany nem köteles az általa teljesített ügylet után az áfát megfizetni, de a beszerzéseire jutó áfát ettől függetlenül jogosult levonásba helyezni (pl. export ügyletek). Ehhez képest az ún. nem valódi mentesség alatt azt kell érteni, amikor az adóalanynak nem kell az általa értékesített termék,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.