Az alanyi adómentesség szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen cikk célja az alanyi adómentesség szabályainak az ismertetése, kiemelve azon ügyletek körét, amelyek tekintetében az adóalany adómentes státusza ellenére nem járhat el e minőségében.

1. Mentességek az áfa rendszerében

Az általános forgalmi adó rendszerében az adóalany által teljesített ügyletek után főszabály szerint áfát kell fizetni, illetve az adóalany jogosult a beszerzéseire jutó előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, amennyiben azok az általa végzett adóköteles termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolhatók. Meghatározott esetekben ugyanakkor az adóalanyok mentesülnek az áfafizetési kötelezettség alól. E mentesítés valódi, illetve nem valódi jellegű lehet, abból a szempontból, hogy tényleges adóteher alóli könnyítést jelentenek-e az adóalany számára vagy sem. Ezen osztályozás alapján valódi mentességről abban az esetben beszélhetünk, ha az adóalany nem köteles az általa teljesített ügylet után az áfát megfizetni, de a beszerzéseire jutó áfát ettől függetlenül jogosult levonásba helyezni (pl. export ügyletek). Ehhez képest az ún. nem valódi mentesség alatt azt kell érteni, amikor az adóalanynak nem kell az általa értékesített termék,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.