Az alanyi adómentesség szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen cikk célja az alanyi adómentesség szabályainak az ismertetése, kiemelve azon ügyletek körét, amelyek tekintetében az adóalany adómentes státusza ellenére nem járhat el e minőségében.

1. Mentességek az áfa rendszerében

Az általános forgalmi adó rendszerében az adóalany által teljesített ügyletek után főszabály szerint áfát kell fizetni, illetve az adóalany jogosult a beszerzéseire jutó előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, amennyiben azok az általa végzett adóköteles termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolhatók. Meghatározott esetekben ugyanakkor az adóalanyok mentesülnek az áfafizetési kötelezettség alól. E mentesítés valódi, illetve nem valódi jellegű lehet, abból a szempontból, hogy tényleges adóteher alóli könnyítést jelentenek-e az adóalany számára vagy sem. Ezen osztályozás alapján valódi mentességről abban az esetben beszélhetünk, ha az adóalany nem köteles az általa teljesített ügylet után az áfát megfizetni, de a beszerzéseire jutó áfát ettől függetlenül jogosult levonásba helyezni (pl. export ügyletek). Ehhez képest az ún. nem valódi mentesség alatt azt kell érteni, amikor az adóalanynak nem kell az általa értékesített termék,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.