Az alanyi adómentesség szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen cikk célja az alanyi adómentesség szabályainak az ismertetése, kiemelve azon ügyletek körét, amelyek tekintetében az adóalany adómentes státusza ellenére nem járhat el e minőségében.

1. Mentességek az áfa rendszerében

Az általános forgalmi adó rendszerében az adóalany által teljesített ügyletek után főszabály szerint áfát kell fizetni, illetve az adóalany jogosult a beszerzéseire jutó előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, amennyiben azok az általa végzett adóköteles termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolhatók. Meghatározott esetekben ugyanakkor az adóalanyok mentesülnek az áfafizetési kötelezettség alól. E mentesítés valódi, illetve nem valódi jellegű lehet, abból a szempontból, hogy tényleges adóteher alóli könnyítést jelentenek-e az adóalany számára vagy sem. Ezen osztályozás alapján valódi mentességről abban az esetben beszélhetünk, ha az adóalany nem köteles az általa teljesített ügylet után az áfát megfizetni, de a beszerzéseire jutó áfát ettől függetlenül jogosult levonásba helyezni (pl. export ügyletek). Ehhez képest az ún. nem valódi mentesség alatt azt kell érteni, amikor az adóalanynak nem kell az általa értékesített termék,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • mobiltelefon

  Díjmentes zöld számon kérhet segítség a MKKSZ-től, aki tartósan ingyenes túlmunkát kénytelen végezni  - jelentette be a szervezet elnöke. Arra kérnek mindenkit a közszférában, hogy csak napi nyolc órát dolgozzon.

 • Tállai

  A második negyedéves rangsoroláskor a NAV az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

 • nav_logo

  Az ekho szabályait részletezte és néhány megváltozott NAV-számlaszámot ismertetett a múlt héten a NAV.

 • nyugdijas

  2030-2035-től nő meg a száma azoknak a nyugállományba vonulóknak, akiknek nagyon szaggatott a munkapiaci jelenlétük, s emiatt nem lesz teljes nyugdíjuk, csak résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy rosszabb esetben még arra sem - mondta a Napi.hu-nak  Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

 • Tesco

  A Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a KDFSZ között feszülő ellentétek homályosítják a képet.