Az eltűnt állás nyomában – Felmondás átszervezéssel vagy létszámcsökkentéssel indokoltan

 • dr. Szladovnyik Krisztina[1] – dr. Horváth István[2]
 • 2017. 07. 20. 14:13
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk címe nyomán az Olvasónak talán beugrik Proust „Az eltűnt idő nyomában” regényfolyama. Az egyik központi téma az idő, annak hatása az egyénre. Miként módosul – többek között – a test, a személyiség, az ízlés, a divat, a világnézet az idő múlásával?! És mint az időmúlás érinthet meg bennünket, ha számunkra fel nem róható ok miatt veszítjük el öröknek hitt állásunkat. Aminek biztonságát nem csak az eltűnő idő, hanem a munkáltató döntése is kikezdheti.

A munka törvénykönyve szerint a határozatlan idejű munkaviszony felmondásának egyik indoka a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Többnyire létszámcsökkentés, átszervezés. Írásunk segít a munkáltatóknak és az alkalmazottaiknak egyaránt. Jól megírni a felmondást és címzettként megsejteni, ha mégsem sikerült annyira jóra. Annyira nem, hogy megéri perelni.

Miért pont én?! Miért nem a kollégám kerül sorra, hiszen magasabb végzettséggel rendelkezem? Miért éppen most, holott átszervezésről a cégnél korábban nem is hallottam? Gyakran hallani e kérdéseket a felmondás kézhezvételét követően ügyvédhez fordulóktól. Sokan sérelmezik, hogy nem értesültek a munkaviszony-megszüntetés előzményeiről, mindez „derült égből villámcsapásként” hatott, így nem tudtak felkészülni arra sem, hogy időben megkezdjék egy új állás felkutatását. Különösen vitatják a munkáltatói döntés célszerűségét, a feladatok újraelosztását, és főként azt, hogy miért nem más munkajogviszonyát szüntette meg a munkáltató. S...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).