Az eltűnt állás nyomában – Felmondás átszervezéssel vagy létszámcsökkentéssel indokoltan

 • dr. Szladovnyik Krisztina[1] – dr. Horváth István[2]
 • 2017. 07. 20. 14:13
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk címe nyomán az Olvasónak talán beugrik Proust „Az eltűnt idő nyomában” regényfolyama. Az egyik központi téma az idő, annak hatása az egyénre. Miként módosul – többek között – a test, a személyiség, az ízlés, a divat, a világnézet az idő múlásával?! És mint az időmúlás érinthet meg bennünket, ha számunkra fel nem róható ok miatt veszítjük el öröknek hitt állásunkat. Aminek biztonságát nem csak az eltűnő idő, hanem a munkáltató döntése is kikezdheti.

A munka törvénykönyve szerint a határozatlan idejű munkaviszony felmondásának egyik indoka a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Többnyire létszámcsökkentés, átszervezés. Írásunk segít a munkáltatóknak és az alkalmazottaiknak egyaránt. Jól megírni a felmondást és címzettként megsejteni, ha mégsem sikerült annyira jóra. Annyira nem, hogy megéri perelni.

Miért pont én?! Miért nem a kollégám kerül sorra, hiszen magasabb végzettséggel rendelkezem? Miért éppen most, holott átszervezésről a cégnél korábban nem is hallottam? Gyakran hallani e kérdéseket a felmondás kézhezvételét követően ügyvédhez fordulóktól. Sokan sérelmezik, hogy nem értesültek a munkaviszony-megszüntetés előzményeiről, mindez „derült égből villámcsapásként” hatott, így nem tudtak felkészülni arra sem, hogy időben megkezdjék egy új állás felkutatását. Különösen vitatják a munkáltatói döntés célszerűségét, a feladatok újraelosztását, és főként azt, hogy miért nem más munkajogviszonyát szüntette meg a munkáltató. S...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Jól indult a számlázó programok, valamint az étel- és italautomaták online bekötése  NAV-hoz  - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 • nav_logo

  Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

 • bank

  A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől. Az erről szóló kormányrendelet tervezetét a Pénzügyminisztérium bocsájtotta társadalmi egyeztetésre.