Az eltűnt állás nyomában – Felmondás átszervezéssel vagy létszámcsökkentéssel indokoltan

 • dr. Szladovnyik Krisztina[1] – dr. Horváth István[2]
 • 2017. 07. 20. 14:13
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk címe nyomán az Olvasónak talán beugrik Proust „Az eltűnt idő nyomában” regényfolyama. Az egyik központi téma az idő, annak hatása az egyénre. Miként módosul – többek között – a test, a személyiség, az ízlés, a divat, a világnézet az idő múlásával?! És mint az időmúlás érinthet meg bennünket, ha számunkra fel nem róható ok miatt veszítjük el öröknek hitt állásunkat. Aminek biztonságát nem csak az eltűnő idő, hanem a munkáltató döntése is kikezdheti.

A munka törvénykönyve szerint a határozatlan idejű munkaviszony felmondásának egyik indoka a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Többnyire létszámcsökkentés, átszervezés. Írásunk segít a munkáltatóknak és az alkalmazottaiknak egyaránt. Jól megírni a felmondást és címzettként megsejteni, ha mégsem sikerült annyira jóra. Annyira nem, hogy megéri perelni.

Miért pont én?! Miért nem a kollégám kerül sorra, hiszen magasabb végzettséggel rendelkezem? Miért éppen most, holott átszervezésről a cégnél korábban nem is hallottam? Gyakran hallani e kérdéseket a felmondás kézhezvételét követően ügyvédhez fordulóktól. Sokan sérelmezik, hogy nem értesültek a munkaviszony-megszüntetés előzményeiről, mindez „derült égből villámcsapásként” hatott, így nem tudtak felkészülni arra sem, hogy időben megkezdjék egy új állás felkutatását. Különösen vitatják a munkáltatói döntés célszerűségét, a feladatok újraelosztását, és főként azt, hogy miért nem más munkajogviszonyát szüntette meg a munkáltató. S...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.