Az eltűnt állás nyomában – Felmondás átszervezéssel vagy létszámcsökkentéssel indokoltan

 • dr. Szladovnyik Krisztina[1] – dr. Horváth István[2]
 • 2017. 07. 20. 14:13
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk címe nyomán az Olvasónak talán beugrik Proust „Az eltűnt idő nyomában” regényfolyama. Az egyik központi téma az idő, annak hatása az egyénre. Miként módosul – többek között – a test, a személyiség, az ízlés, a divat, a világnézet az idő múlásával?! És mint az időmúlás érinthet meg bennünket, ha számunkra fel nem róható ok miatt veszítjük el öröknek hitt állásunkat. Aminek biztonságát nem csak az eltűnő idő, hanem a munkáltató döntése is kikezdheti.

A munka törvénykönyve szerint a határozatlan idejű munkaviszony felmondásának egyik indoka a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Többnyire létszámcsökkentés, átszervezés. Írásunk segít a munkáltatóknak és az alkalmazottaiknak egyaránt. Jól megírni a felmondást és címzettként megsejteni, ha mégsem sikerült annyira jóra. Annyira nem, hogy megéri perelni.

Miért pont én?! Miért nem a kollégám kerül sorra, hiszen magasabb végzettséggel rendelkezem? Miért éppen most, holott átszervezésről a cégnél korábban nem is hallottam? Gyakran hallani e kérdéseket a felmondás kézhezvételét követően ügyvédhez fordulóktól. Sokan sérelmezik, hogy nem értesültek a munkaviszony-megszüntetés előzményeiről, mindez „derült égből villámcsapásként” hatott, így nem tudtak felkészülni arra sem, hogy időben megkezdjék egy új állás felkutatását. Különösen vitatják a munkáltatói döntés célszerűségét, a feladatok újraelosztását, és főként azt, hogy miért nem más munkajogviszonyát szüntette meg a munkáltató. S...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • mobiltelefon

  Díjmentes zöld számon kérhet segítség a MKKSZ-től, aki tartósan ingyenes túlmunkát kénytelen végezni  - jelentette be a szervezet elnöke. Arra kérnek mindenkit a közszférában, hogy csak napi nyolc órát dolgozzon.

 • Tállai

  A második negyedéves rangsoroláskor a NAV az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

 • nav_logo

  Az ekho szabályait részletezte és néhány megváltozott NAV-számlaszámot ismertetett a múlt héten a NAV.

 • nyugdijas

  2030-2035-től nő meg a száma azoknak a nyugállományba vonulóknak, akiknek nagyon szaggatott a munkapiaci jelenlétük, s emiatt nem lesz teljes nyugdíjuk, csak résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy rosszabb esetben még arra sem - mondta a Napi.hu-nak  Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

 • Tesco

  A Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a KDFSZ között feszülő ellentétek homályosítják a képet.