Az eltűnt állás nyomában – Felmondás átszervezéssel vagy létszámcsökkentéssel indokoltan

 • dr. Szladovnyik Krisztina[1] – dr. Horváth István[2]
 • 2017. 07. 20. 14:13
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunk címe nyomán az Olvasónak talán beugrik Proust „Az eltűnt idő nyomában” regényfolyama. Az egyik központi téma az idő, annak hatása az egyénre. Miként módosul – többek között – a test, a személyiség, az ízlés, a divat, a világnézet az idő múlásával?! És mint az időmúlás érinthet meg bennünket, ha számunkra fel nem róható ok miatt veszítjük el öröknek hitt állásunkat. Aminek biztonságát nem csak az eltűnő idő, hanem a munkáltató döntése is kikezdheti.

A munka törvénykönyve szerint a határozatlan idejű munkaviszony felmondásának egyik indoka a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Többnyire létszámcsökkentés, átszervezés. Írásunk segít a munkáltatóknak és az alkalmazottaiknak egyaránt. Jól megírni a felmondást és címzettként megsejteni, ha mégsem sikerült annyira jóra. Annyira nem, hogy megéri perelni.

Miért pont én?! Miért nem a kollégám kerül sorra, hiszen magasabb végzettséggel rendelkezem? Miért éppen most, holott átszervezésről a cégnél korábban nem is hallottam? Gyakran hallani e kérdéseket a felmondás kézhezvételét követően ügyvédhez fordulóktól. Sokan sérelmezik, hogy nem értesültek a munkaviszony-megszüntetés előzményeiről, mindez „derült égből villámcsapásként” hatott, így nem tudtak felkészülni arra sem, hogy időben megkezdjék egy új állás felkutatását. Különösen vitatják a munkáltatói döntés célszerűségét, a feladatok újraelosztását, és főként azt, hogy miért nem más munkajogviszonyát szüntette meg a munkáltató. S...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.