A részesedések számviteli tudnivalói

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A részesedésekkel kapcsolatos számviteli szabályozásban az elmúlt időszakban jelentős módosításokra került sor. Új fogalmak születtek, a régiek nagy részének tartalma módosult, megváltoztak az értékelésükre, illetve elszámolásukra vonatkozó szabályok. Jelen cikkben a részesedésekkel kapcsolatos jelenleg hatályos számviteli tudnivalókat az éves beszámolót készítő gazdálkodókra vonatkozó szabályok alapján ismertetjük.

1. Részesedések kezelése a hazai és a nemzetközi számvitelben

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) egyik 2015. évi módosításával lehetővé vált, hogy egyes gazdálkodó szervezetek 2016-tól az éves beszámolójukat a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok [International Financial Reporting Standards (a továbbiakban: IFRS)] szerint állítsák össze, sőt, a gazdálkodó szervezetek meghatározott körénél 2017-től már kötelező azok alkalmazása.

A hivatkozott módosító törvény a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásának bevezetéséhez kapcsolódó, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CLXXVIII. törvény volt (a továbbiakban: IFRS törvény).

Az IFRS törvény igazi nagy újdonsága, hogy az IFRS-eket már nem csupán az összevont (konszolidált) éves beszámoló tekintetében kell, illetve lehet alkalmazni, hanem alkalmazni lehet, illetve kell az éves beszámoló összeállításánál, azaz egyedi...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.