A részesedések számviteli tudnivalói

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A részesedésekkel kapcsolatos számviteli szabályozásban az elmúlt időszakban jelentős módosításokra került sor. Új fogalmak születtek, a régiek nagy részének tartalma módosult, megváltoztak az értékelésükre, illetve elszámolásukra vonatkozó szabályok. Jelen cikkben a részesedésekkel kapcsolatos jelenleg hatályos számviteli tudnivalókat az éves beszámolót készítő gazdálkodókra vonatkozó szabályok alapján ismertetjük.

1. Részesedések kezelése a hazai és a nemzetközi számvitelben

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) egyik 2015. évi módosításával lehetővé vált, hogy egyes gazdálkodó szervezetek 2016-tól az éves beszámolójukat a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok [International Financial Reporting Standards (a továbbiakban: IFRS)] szerint állítsák össze, sőt, a gazdálkodó szervezetek meghatározott körénél 2017-től már kötelező azok alkalmazása.

A hivatkozott módosító törvény a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásának bevezetéséhez kapcsolódó, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CLXXVIII. törvény volt (a továbbiakban: IFRS törvény).

Az IFRS törvény igazi nagy újdonsága, hogy az IFRS-eket már nem csupán az összevont (konszolidált) éves beszámoló tekintetében kell, illetve lehet alkalmazni, hanem alkalmazni lehet, illetve kell az éves beszámoló összeállításánál, azaz egyedi...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.