Az egészségügyi hozzájárulás szabályai 2017–2018-ban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség bevezetésének célja az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése volt. Ezen adó jellegű fizetési kötelezettségnek korábban két formája létezett: a tételes összegű egészségügyi hozzájárulás a kifizetőt a természetes személlyel fennálló jogviszonya alapján terhelte; a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást pedig meghatározott jövedelmek után kellett, illetve kell jelenleg is fizetni. Az egészségügyi hozzájárulást szabályozó törvényben a hatálybalépése óta számos más változás történt. Cikkünkben a 2017-ben hatályos rendelkezések, valamint a 2018-tól hatályba lépő módosítások ismertetésére kerül sor.

1. Az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó 2017. évi szabályok

1.1. A kötelezettség alanyai

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho tv.) alapján százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettsége áll fenn az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szerinti munkáltatónak, kifizetőnek, amennyiben a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 4. § u) pontja szerinti belföldi magánszemélynek juttat az eho-törvényben meghatározott jövedelmet. A belföldi magánszemély szintén a kötelezettség alanya, ha az alábbiakban részletezett jövedelmet szerez.

A főszabálytól eltérően, százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség terheli azt a külföldi illetőségű előadóművészt, külföldi stábtagot is, aki a tevékenysége alapján, nem kifizetőtől származó jövedelmet szerez és annak...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.