Az egészségügyi hozzájárulás szabályai 2017–2018-ban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség bevezetésének célja az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése volt. Ezen adó jellegű fizetési kötelezettségnek korábban két formája létezett: a tételes összegű egészségügyi hozzájárulás a kifizetőt a természetes személlyel fennálló jogviszonya alapján terhelte; a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást pedig meghatározott jövedelmek után kellett, illetve kell jelenleg is fizetni. Az egészségügyi hozzájárulást szabályozó törvényben a hatálybalépése óta számos más változás történt. Cikkünkben a 2017-ben hatályos rendelkezések, valamint a 2018-tól hatályba lépő módosítások ismertetésére kerül sor.

1. Az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó 2017. évi szabályok

1.1. A kötelezettség alanyai

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho tv.) alapján százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettsége áll fenn az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szerinti munkáltatónak, kifizetőnek, amennyiben a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 4. § u) pontja szerinti belföldi magánszemélynek juttat az eho-törvényben meghatározott jövedelmet. A belföldi magánszemély szintén a kötelezettség alanya, ha az alábbiakban részletezett jövedelmet szerez.

A főszabálytól eltérően, százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség terheli azt a külföldi illetőségű előadóművészt, külföldi stábtagot is, aki a tevékenysége alapján, nem kifizetőtől származó jövedelmet szerez és annak...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.