Az egészségügyi hozzájárulás szabályai 2017–2018-ban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség bevezetésének célja az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése volt. Ezen adó jellegű fizetési kötelezettségnek korábban két formája létezett: a tételes összegű egészségügyi hozzájárulás a kifizetőt a természetes személlyel fennálló jogviszonya alapján terhelte; a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást pedig meghatározott jövedelmek után kellett, illetve kell jelenleg is fizetni. Az egészségügyi hozzájárulást szabályozó törvényben a hatálybalépése óta számos más változás történt. Cikkünkben a 2017-ben hatályos rendelkezések, valamint a 2018-tól hatályba lépő módosítások ismertetésére kerül sor.

1. Az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó 2017. évi szabályok

1.1. A kötelezettség alanyai

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho tv.) alapján százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettsége áll fenn az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szerinti munkáltatónak, kifizetőnek, amennyiben a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 4. § u) pontja szerinti belföldi magánszemélynek juttat az eho-törvényben meghatározott jövedelmet. A belföldi magánszemély szintén a kötelezettség alanya, ha az alábbiakban részletezett jövedelmet szerez.

A főszabálytól eltérően, százalékos mértékű egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség terheli azt a külföldi illetőségű előadóművészt, külföldi stábtagot is, aki a tevékenysége alapján, nem kifizetőtől származó jövedelmet szerez és annak...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.