A behajthatatlan követelések számviteli tudnivalói

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A legösszetettebb számviteli feladat a könyvek év végi zárása, amelynek egyik kiemelten fontos feladata a követelések áttekintése, minősítése, különösen abból a szempontból, hogy maradhatnak-e a könyvekben, vagy sem. Behajthatatlanná vált követelést ugyanis nem szabad a mérlegben szerepeltetni. Ha a behajtásra tett kísérletek eredménytelennek bizonyulnak, akkor a követelést legkésőbb a mérleg elkészítésének időpontjáig behajthatatlan követelésként le kell írni. Cikkünkben a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos számviteli tudnivalókat foglaljuk össze.

1. A követelések fogalma és értelmezése

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben (a továbbiakban: Szt.) megtalálható a behajthatatlan követelés fogalma, de mi nem ezzel kezdjük a cikket, hanem a követelések fogalmának, értelmezésének megismertetésével, hiszen létezik annak egy szűkebb és egy tágabb értelmezése. A szűkebb értelmezés lehet, ha a követelések alatt az éves beszámoló mérlegében a forgóeszközök mérlegfőcsoportban található követelések mérlegcsoportot értjük. Ez az értelmezés jelen esetben – véleményünk szerint – nem állja meg a helyét, mert például a befektetett eszközök között vagy az aktív időbeli elhatárolások között is találunk követelésjellegű tételeket.

A számviteli törvény szerint követelések alatt a különféle szállítási, vállalkozási, szolgáltatási és egyéb szerződésekből jogszerűen eredő, pénzértékben kifejezett fizetési igényeket értjük. Alapvető jellemzőjük, hogy a vállalkozó által már teljesített, a másik fél által elfogadott, elismert termékértékesítéshez,...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.