Az időszakos elszámolás alá eső ügyletek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ún. időszakos elszámolás alá eső ügyletekre vonatkozó szabályozás előírásai 2016. január 1-jén módosultak. Jelen cikk célja, hogy a szabályozás legfontosabb elemeinek példák segítségével való értelmezése mellett felhívja a figyelmet a lassan 2 éves alkalmazási időszak alatt felmerült jogértelmezési kérdésekre. Ennek keretében kitérünk a szabályozás változásának okára, a teljesítési időpont áfarendszerbeli szabályaira, az időszakos elszámolása alá eső ügylettípusokra és az azokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdésekre.

Szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy az időszakos elszámolás alá eső ügyletek áfakezelése tárgyában az adóhatóság honlapján 2015 decemberében megjelent egy, számos jogértelmezési kérdést lefedő tájékoztató, ezért e cikk az ott ismertetett jogesetek, gyakorlati kérdések többségével nem foglalkozik.

1. A szabályozás és annak változása

Mint ismeretes, az előírások változásának indoka alapvetően a közösségi jogi előírásoknak való megfelelés volt. A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv (a továbbiakban: Héa-irányelv) 66. cikke szerint az uniós szabályozás alapján időszakos elszámolású ügyletek esetén a teljesítési időpont – a Héa-irányelv 64. cikkének szabályától eltérve – csak kivételes esetekben eshet az ellenérték átvételének időpontjára, egyes meghatározott ügyletek vagy adóalanyok meghatározott csoportja vonatkozásában.

A magyar szabályozásban ugyanakkor már az 1992. évi LXXIV. törvény is speciális, alapvetően az egyes részkifizetések esedékességé...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.