Az időszakos elszámolás alá eső ügyletek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ún. időszakos elszámolás alá eső ügyletekre vonatkozó szabályozás előírásai 2016. január 1-jén módosultak. Jelen cikk célja, hogy a szabályozás legfontosabb elemeinek példák segítségével való értelmezése mellett felhívja a figyelmet a lassan 2 éves alkalmazási időszak alatt felmerült jogértelmezési kérdésekre. Ennek keretében kitérünk a szabályozás változásának okára, a teljesítési időpont áfarendszerbeli szabályaira, az időszakos elszámolása alá eső ügylettípusokra és az azokhoz kapcsolódó gyakorlati kérdésekre.

Szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy az időszakos elszámolás alá eső ügyletek áfakezelése tárgyában az adóhatóság honlapján 2015 decemberében megjelent egy, számos jogértelmezési kérdést lefedő tájékoztató, ezért e cikk az ott ismertetett jogesetek, gyakorlati kérdések többségével nem foglalkozik.

1. A szabályozás és annak változása

Mint ismeretes, az előírások változásának indoka alapvetően a közösségi jogi előírásoknak való megfelelés volt. A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv (a továbbiakban: Héa-irányelv) 66. cikke szerint az uniós szabályozás alapján időszakos elszámolású ügyletek esetén a teljesítési időpont – a Héa-irányelv 64. cikkének szabályától eltérve – csak kivételes esetekben eshet az ellenérték átvételének időpontjára, egyes meghatározott ügyletek vagy adóalanyok meghatározott csoportja vonatkozásában.

A magyar szabályozásban ugyanakkor már az 1992. évi LXXIV. törvény is speciális, alapvetően az egyes részkifizetések esedékességé...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból

 • Fotó: shutterstock

  Egy sajátos beruházásélénkítő eszköz a helyi adók rendszerében? A tavaly évközi adóváltozások következményeképpen jelent meg a helyi adókról szóló törvényben az előrehozott adó intézménye. A némileg rendszeridegen jogintézmény találgatásokra adott okot irányultságát és pontos rendeltetését illetően, emellett gyakorlati alkalmazhatóságát további kodifikációval kellene támogatni, hogy a kockázatokat ne csupán az adózók viseljék - írja az RSM blogja.

   

 • izer

   Izer Norbert államtitkár az adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

 • grafikon

  A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt két százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.