A közigazgatási pereskedési „játékszabályok” változásai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az adóper – mint minden közigazgatási per – szabályai 2018. január 1-jéig némileg mostoha módon az 1952-es polgári perrendtartás egy fejezetét képezték. Szakmai konszenzus alakult ki ugyanakkor amellett, hogy a közigazgatási perek sajátosságait már nehezen lehetett ezzel a szabályozási technikával kezelni: a bírói gyakorlatnak túl sok helyen kellett „megolajoznia” a polgári perek dinamikájára épülő szabályozás és a közigazgatási döntésre épülő jogvita realitásának csikorgó fogaskerekeit. Ennek a társadalmi igénynek tett eleget a jogalkotó az idén hatályba lépő, közigazgatási perrendtartásról szóló törvénnyel. Cikkünkben gyakorlati szemszögből mutatjuk be, hogy milyen változásokra számíthat az, aki idén indít keresetet adóügyben.

1. Perindítás, perfelvételi szak

1.1. Illetékesség

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: 1952-es Pp.) szabályaihoz képest a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvénnyel (a továbbiakban: Kp.) jelentősen módosultak az illetékességi szabályok. A fő rendező elv már nem az (első fokon eljáró) adóhatóság székhelye, hanem a közigazgatási tevékenység megvalósulásának helye lesz, amely nem feltétlenül lesz egyértelmű például akkor, ha a közigazgatási tevékenység a közigazgatási szerv cselekményének elmulasztásával „valósul meg”, itt nem pusztán horizontálisan, de a felettes szervek rendszerében sem lesz mindig egyértelműen beazonosítható a mulasztó szerv. Mindazonáltal az általános illetékességi szabály szerint a Főváros kivételével több megyénként összevonva a kijelölt 8 db Közigazgatási- és Munkaügyi Bíróság lesz illetékes.

1.2. A peresíthető döntések köre

Az 1952-es Pp. egyértelműen a közigazgatási határozatot jelölte meg, mint amely a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.