A jövedelemletiltás a munkáltatói adókötelezettségek tükrében

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A jövedelemletiltás a természetes személyek elleni végrehajtási eljárások egyik leggyakrabban alkalmazott kényszercselekménye, mely szükségszerűen az eljárás szereplőjévé teszi az adós munkáltatóját. Ebből adódóan a kibocsátott jövedelemletiltás számos kötelezettséget ró a munkáltatóra, melyek teljesítéséért felelősséggel tartozik, a nem teljesítéshez pedig különböző jogkövetkezmények társulnak. A következőkben a jövedelemletiltás általános és speciális szabályait mutatjuk be részletesen, különös tekintettel a munkáltatói kötelezettségekre és felelősségi kérdésekre. Az aktualitást az adóvégrehajtási eljárásban a jogszabály által – 2018. január 1-jei hatállyal – bevezetett változások jelentik, melyek a munkáltatók kötelezettségeit és eljárását is alapjaiban határozzák meg.

1. Jogszabályi környezet és fogalomhasználat

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvényben (a továbbiakban: Vht.) a jövedelemletiltás szabályai lényegüket tekintve évek óta változatlanok. E szabályokat az adó-végrehajtási eljárásban is alkalmazni kell, amennyiben az adó- és vámhatóság (a továbbiakban: adóhatóság) által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Avt.) eltérő rendelkezést nem tartalmaz.

Az Avt. 2018. január 1-jei hatálybalépésével felváltotta az adóvégrehajtási eljárás szabályait 2017. december 31-éig tartalmazó, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (a továbbiakban: 2003-as Art.). Az Avt. a jövedelemletiltás tárgykörében több, a 2003-as Art.-tól eltérő szabályt is tartalmaz, melyek minden bizonnyal még nem váltak teljeskörűen ismertté a munkáltatók és kifizetők (a továbbiakban együtt: munkáltatók) körében (például az elektronikus út, a visszaigazolás határideje vagy éppen a végrehajtó felé fennáll...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.