A jövedelemletiltás a munkáltatói adókötelezettségek tükrében

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A jövedelemletiltás a természetes személyek elleni végrehajtási eljárások egyik leggyakrabban alkalmazott kényszercselekménye, mely szükségszerűen az eljárás szereplőjévé teszi az adós munkáltatóját. Ebből adódóan a kibocsátott jövedelemletiltás számos kötelezettséget ró a munkáltatóra, melyek teljesítéséért felelősséggel tartozik, a nem teljesítéshez pedig különböző jogkövetkezmények társulnak. A következőkben a jövedelemletiltás általános és speciális szabályait mutatjuk be részletesen, különös tekintettel a munkáltatói kötelezettségekre és felelősségi kérdésekre. Az aktualitást az adóvégrehajtási eljárásban a jogszabály által – 2018. január 1-jei hatállyal – bevezetett változások jelentik, melyek a munkáltatók kötelezettségeit és eljárását is alapjaiban határozzák meg.

1. Jogszabályi környezet és fogalomhasználat

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvényben (a továbbiakban: Vht.) a jövedelemletiltás szabályai lényegüket tekintve évek óta változatlanok. E szabályokat az adó-végrehajtási eljárásban is alkalmazni kell, amennyiben az adó- és vámhatóság (a továbbiakban: adóhatóság) által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Avt.) eltérő rendelkezést nem tartalmaz.

Az Avt. 2018. január 1-jei hatálybalépésével felváltotta az adóvégrehajtási eljárás szabályait 2017. december 31-éig tartalmazó, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (a továbbiakban: 2003-as Art.). Az Avt. a jövedelemletiltás tárgykörében több, a 2003-as Art.-tól eltérő szabályt is tartalmaz, melyek minden bizonnyal még nem váltak teljeskörűen ismertté a munkáltatók és kifizetők (a továbbiakban együtt: munkáltatók) körében (például az elektronikus út, a visszaigazolás határideje vagy éppen a végrehajtó felé fennáll...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.