A kisvállalati adó bevallása 2017

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kisvállalati adó szabályai 2017. január 1-jével jelentősen megváltoztak. 2017. december 31-én pedig lezárult az első olyan adóév, amelyről a kisvállalati adó alanyai már a megreformált szabályok alapulvételével számolnak el. Az előzőekre tekintettel az éves elszámolásra szolgáló 17KIVA jelű nyomtatvány is számos módosításon esett át. Az alábbiakban a kisvállalati adó levezetésében és a nyomtatvány kitöltésében kívánunk segítséget nyújtani.

1. A bevallás benyújtására kötelezettek köre és a benyújtási határidő

A 17KIVA jelű nyomtatvány benyújtására kötelezett valamennyi olyan adózó, amely a 2017-es adóév egészében vagy egy részében a kisvállalati adó alanya volt. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 22. § (1)–(2) bekezdése szerint az adóalany a kisvállalati adó alapját és az adót adóévenként megállapítja és az adóévet követő év május 31-éig bevallja. Az adóév a naptári év. A 2017-es adóévről készült bevallás benyújtásának általános határideje ez alapján 2018. május 31-e. Ez a határidő irányadó azon alanyi körre, amelynek a kiva-alanyisága folyamatosan fennáll (vagyis 2018-ban is kiva hatálya alá tartozik), illetve azokra is, amelyeknek a kiva-alanyisága 2017. december 31-ével – például kijelentkezés okán – megszűnt. Ettől eltérő határidő akkor merülhet(ett) fel, ha az adózó kiva-alanyisága 2017-ben, év közben szűnt meg. Ha az adóalanyis...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.