A kisvállalati adó bevallása 2017

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kisvállalati adó szabályai 2017. január 1-jével jelentősen megváltoztak. 2017. december 31-én pedig lezárult az első olyan adóév, amelyről a kisvállalati adó alanyai már a megreformált szabályok alapulvételével számolnak el. Az előzőekre tekintettel az éves elszámolásra szolgáló 17KIVA jelű nyomtatvány is számos módosításon esett át. Az alábbiakban a kisvállalati adó levezetésében és a nyomtatvány kitöltésében kívánunk segítséget nyújtani.

1. A bevallás benyújtására kötelezettek köre és a benyújtási határidő

A 17KIVA jelű nyomtatvány benyújtására kötelezett valamennyi olyan adózó, amely a 2017-es adóév egészében vagy egy részében a kisvállalati adó alanya volt. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 22. § (1)–(2) bekezdése szerint az adóalany a kisvállalati adó alapját és az adót adóévenként megállapítja és az adóévet követő év május 31-éig bevallja. Az adóév a naptári év. A 2017-es adóévről készült bevallás benyújtásának általános határideje ez alapján 2018. május 31-e. Ez a határidő irányadó azon alanyi körre, amelynek a kiva-alanyisága folyamatosan fennáll (vagyis 2018-ban is kiva hatálya alá tartozik), illetve azokra is, amelyeknek a kiva-alanyisága 2017. december 31-ével – például kijelentkezés okán – megszűnt. Ettől eltérő határidő akkor merülhet(ett) fel, ha az adózó kiva-alanyisága 2017-ben, év közben szűnt meg. Ha az adóalanyis...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.