A pénzforgalmi elszámolás szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Bár az ún. pénzforgalmi elszámolás mint az általános forgalmi adó fizetésének különös módja – mivel ez esetben a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany részéről (a teljesítés időpontja helyett) elegendő az ellenérték megfizetéséig eleget tenni az ügyletet terhelő adófizetési kötelezettségnek – jelentős könnyebbséget jelent az adóalanyok számára, e szabályrendszer alkalmazhatósága nem kizárólag az erre irányuló választás megtételétől, hanem egyes személyi feltételek fennállásától is függ. Jelen összefoglaló a választásra jogosult adózói kör meghatározása mellett a pénzforgalmi elszámolás körébe vonható ügylettípusok, továbbá a pénzforgalmi elszámolással összefüggő egyéb áfabeli előírások ismertetését célozza.

1. A választásra jogosult adózói kör

Mint arra már a bevezetőben is utalás található, a pénzforgalmi elszámolás alapján történő adóelszámolás alkalmazására az adóalany nem automatikusan, hanem kizárólag az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben (a továbbiakban: Áfa tv.) szereplő feltételrendszer megvalósulása esetén jogosult, mely az adóalany személyét, illetve az általa elért bevételi értékhatár nagyságrendjét illetően fogalmaz meg követelményeket.

Az említett feltételeket elsődlegesen az Áfa tv. 196/B. § (1) bekezdése tartalmazza, mely kimondja, hogy pénzforgalmi elszámolás választására azon adóalanyok jogosultak, akik (amelyek)

–   a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv.) rendelkezései szerint a tárgy naptári év első napján kisvállalkozások, vagy annak minősülnének, ha a Kkv. hatálya alá tartoznának; és

–   gazdasági céllal belföldön telepedtek le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.