A pénzforgalmi elszámolás szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Bár az ún. pénzforgalmi elszámolás mint az általános forgalmi adó fizetésének különös módja – mivel ez esetben a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany részéről (a teljesítés időpontja helyett) elegendő az ellenérték megfizetéséig eleget tenni az ügyletet terhelő adófizetési kötelezettségnek – jelentős könnyebbséget jelent az adóalanyok számára, e szabályrendszer alkalmazhatósága nem kizárólag az erre irányuló választás megtételétől, hanem egyes személyi feltételek fennállásától is függ. Jelen összefoglaló a választásra jogosult adózói kör meghatározása mellett a pénzforgalmi elszámolás körébe vonható ügylettípusok, továbbá a pénzforgalmi elszámolással összefüggő egyéb áfabeli előírások ismertetését célozza.

1. A választásra jogosult adózói kör

Mint arra már a bevezetőben is utalás található, a pénzforgalmi elszámolás alapján történő adóelszámolás alkalmazására az adóalany nem automatikusan, hanem kizárólag az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben (a továbbiakban: Áfa tv.) szereplő feltételrendszer megvalósulása esetén jogosult, mely az adóalany személyét, illetve az általa elért bevételi értékhatár nagyságrendjét illetően fogalmaz meg követelményeket.

Az említett feltételeket elsődlegesen az Áfa tv. 196/B. § (1) bekezdése tartalmazza, mely kimondja, hogy pénzforgalmi elszámolás választására azon adóalanyok jogosultak, akik (amelyek)

–   a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Kkv.) rendelkezései szerint a tárgy naptári év első napján kisvállalkozások, vagy annak minősülnének, ha a Kkv. hatálya alá tartoznának; és

–   gazdasági céllal belföldön telepedtek le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.