A jogkövetési vizsgálat

 • dr. Sánta Éva Johanna, dr. Szabó Ildikó
 • 2018. 05. 24. 12:24
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen cikk az újrakodifikált adóigazgatási eljárás egyik jelentősebb elemére, az ellenőrzésre fókuszál, és ezen belül is a jogkövetési vizsgálatra. Ugyanakkor egyoldalú lenne kizárólag a jogkövetési vizsgálatot bemutatni, anélkül, hogy a hozzá kapcsolódó megújult eljárási keretről és új jogintézményekről ne beszélnénk. Ennek következtében a jogkövetési vizsgálatot belehelyezzük az újrakodifikált adóigazgatási eljárásba, valamint a jogkövetési vizsgálat során alkalmazandó, alkalmazható új vagy módosult jogintézményeket is felvázoljuk; továbbá, tekintettel arra, hogy az ellenőrzés alapjaiban megváltozott, ezért az ellenőrzés és a jogkövetési vizsgálat egymással való viszonyát is tisztázzuk.

1. Az adóigazgatási eljárás megújítása

2018. január 1-jétől újrakodifikálásra került az adózás eljárásjogi szabályozása, amelynek egyik kiemelt szempontja az volt, hogy letisztázott kódexben jelenjenek meg az adóigazgatási eljáráshoz kapcsolódó rendelkezések. Ennek a célkitűzésnek a leképeződése az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Air.), amely tartalmazza

–   az alapelveket,

–   az adózó és az adóhatóság közötti kapcsolatot,

–   az adóigazgatási eljárás általános szabályait,

–   az ellenőrzést,

–   a jogorvoslatot, valamint

–   az eljárási költséget.

Az egyik kiemelt eleme a változásnak, hogy új alapelvek jelentek meg az adóigazgatási rendtartásban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen alapelveket korábban nem kellett volna alkalmazni, hanem a kodifikációnak két gyakorlati szempontból is kiemelt jelentősége van. Először is ezen alapelvek normatív szabályozása azt sugallja, hogy nem hagyhatók az adóigazgatási eljárás során figyelmen kívül, azaz az...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.