Apport az áfában

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Apportnak nevezzük a társas vállalkozáshoz történő tárgyi, azaz nem pénzbeli hozzájárulást, melynek nyújtása történhet természetes személy vagy másik társaság által, attól függően, hogy ki szeretne az apportot szerző társaságban tulajdont szerezni. Apportálni lehet cégalapításkor is, de történhet apport átadása tőkeemeléskor is. Az apport fejében, azzal arányosan az apportot nyújtó fél tulajdonosi jogot szerez a szerző társaságban. Nem pénzbeli betét lehet ingatlan, gép, berendezés, szerszám, jármű, szellemi tőke, szakértelem, szabadalom, védelmi oltalom, üzletrész, goodwill, de lehet akár az adós által elismert vagy bíróság által jogerősen megítélt követelés is.

A gazdasági társaságok alapítására vonatkozó rendelkezések 2014. március 15-étől a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (a továbbiakban: Ptk.) szerepelnek. A Ptk. 3:10. és 3:99. §-ai rendelkeznek a vagyoni hozzájárulás tárgyáról és mértékéről, illetve a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásról. A Ptk. 3:99. § (1) bekezdése alapján szolgáltatható nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként követelés is, ha azt az adós elismerte vagy az jogerős bírósági határozaton alapul.

Az apportnak, vagyis az adóalany által terméknek, vagyoni értékű jognak nem pénzbeli betétként gazdasági társaság részére való rendelkezésre bocsátásával – tekintettel arra, hogy az apportot nyújtó fél a termékért, vagyoni jogért cserébe vagyoni értéket, üzletrészt kap, tulajdonosi jogot szerez az apportot szerző társaságban – történő tulajdonosi jog megszerzése az általános forgalmi adó rendszerében ellenértékes ügyletnek minősül, és mint ilyen, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.