A diákok nyári foglalkoztatása

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Sok középiskolás, egyetemista tölti a nyári iskolai szünet egy részét azzal, hogy munkát vállal. Erre legtöbbször iskolaszövetkezeten keresztül kerül sor, de gyakori az is, hogy alkalmi munkát végeznek, filmforgatáson statisztaként dolgoznak. A diákok az utóbbi években számtalan foglalkoztatási lehetőség közül választhatnak, ha pénzt szeretnének keresni a szünidőben. Érdemes tehát áttekinteni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a diákok foglalkoztatására, milyen adókötelezettségekkel kell számolniuk a tanulóknak, illetve az őket alkalmazó munkáltatóknak.

1. A diákok munkavégzésére vonatkozó általános szabályok

A diákok munkavállalására speciális rendelkezések vonatkoznak, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) külön szabályokat tartalmaz a 18 év alatti, ún. fiatal munkavállalók alkalmazására nézve, hiszen ők életkori sajátosságaiknál, korlátozott cselekvőképességüknél fogva nagyobb munkajogi védelmet kell, hogy élvezzenek a felnőtt korú munkavállalókhoz képest. Ebből következően szigorúbb szabályok vonatkoznak a munkaidő, a pihenőidő meghatározására, a szabadság kiadására, melytől a munkáltató nem térhet el, ha fiatal munkavállalót foglalkoztat.

Munkavállalóként az a természetes személy alkalmazható, aki betöltötte a 16. életévét. Ettől a fő szabálytól eltérően, az iskolai szünet alatt az a tanuló is végezhet munkát, aki betöltötte a 15. életévét és nappali rendszerű képzés keretében folytat tanulmányokat. A 16 évesnél fiatalabb magánszemély pedig gyámhatósági engedéllyel alkalmazható egyes kulturáli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.