Szolgáltató adóhatóság, újdonságok 2018-ban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A jövő legfontosabb kérdése a magyar gazdaság versenyképességének javítása, amelyben döntő szerepe van a korszerű adózási szisztéma kialakításának, ezért a Nemzeti Adó és Vámhivatal adóadminisztráció csökkentését célzó átalakítási törekvéseiben központi helyet foglalnak el a vállalkozások adminisztrációs feladatainak egyszerűsítését szolgáló intézkedések.

Az adózással, az adókötelezettségek teljesítésével összefüggő rezsiköltségek csökkentése érdekében elsődleges feladat az adóhatóság és a vállalkozások közötti információáramlás minél szélesebb körű digitalizációja és elektronizációja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) 2.0 címet viselő, az adó- és vámhatóság megújítását a 2017–2021. évek közötti ötéves időtávban megcélzó stratégiai program kiemelt törekvése az adóadminisztráció csökkentése, egyszerűsítése és ezzel összefüggésben az önkéntes jogkövetés támogatása.

1. Az adóigazgatás szabályainak megújítása

Az adóigazgatási eljárásnak és az adózás rendjének – az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvénnyel (a továbbiakban: Air.) és az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvénnyel (a továbbiakban: Art.) – 2018. január 1-jével hatályba lépett újraszabályozásának üzenete:

–   az adóhatóság szolgáltató jellegének erősítése;

–   átlátható, közérthető és könnyen követhető szabályozási környezet megteremtése;

–   a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.