A levonható adó megosztása

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A forgalmi adózás egyik alapvetése, hogy adólevonási joggal csak az adóköteles ügyletekhez köthető beszerzések tekintetében lehet élni, míg az adólevonásra nem jogosító ügyletek vonatkozásában e jog gyakorlása kizárt. Ugyanakkor a gazdasági életben résztvevő vállalkozások jellemzően nem kizárólag adóköteles vagy adólevonásra nem jogosító ügyleteket teljesítenek, így számos esetben előfordul, hogy a megvásárolt termék vagy az igénybe vett szolgáltatás egyaránt szolgálja az adóköteles, illetve az adólevonásra nem jogosító ügyleteiket. Ezen esetben a vállalkozásnak meg kell határoznia, hogy a beszerzés milyen mértékben társítható az adóköteles tevékenységhez, ugyanis az adólevonás csak annak erejéig megengedett. Az elkülönítés azonban korántsem egyszerű feladat, ugyanis sok esetben az sem egyértelmű, hogy az adott tevékenység – a vonatkozó szabályrendszer alkalmazásában – adókötelesnek vagy adólevonásra nem jogosítónak minősül. Írásunkban a tevékenységek elhatárolása kapcsán irányadó követelmények áttekintésével, illetve a megosztás módszereinek jellemzésével igyekszünk e feladatok sikeres teljesítéséhez segítséget nyújtani.

1. AZ ADÓKÖTELES TEVÉKENYSÉGEK

A bevezetésben említett alapvetést az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 120. §-a fogalmazza meg, amikor kimondja, hogy abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet egy másik adóalany rá áthárított vagy fizetendő adóként saját maga – illetve adott esetben közvetett vámjogi képviselője – megállapított. E jogszabályhely alapján tehát az adó levonásának joga kizárólag az adókötelesnek minősülő tevékenységek kapcsán, az azoknak betudható mértékben illeti meg az adóalanyt.

Az adóköteles tevékenységekről az Áfa tv. 2. § és 121. §-ának együttes értelmezéséből nyerhető információ. Előbbi ugyanis meghatározza, hogy mely esetekben keletkezik adófizetési kötelezettség, utóbbi pedig tételesen...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.