A levonható adó megosztása

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A forgalmi adózás egyik alapvetése, hogy adólevonási joggal csak az adóköteles ügyletekhez köthető beszerzések tekintetében lehet élni, míg az adólevonásra nem jogosító ügyletek vonatkozásában e jog gyakorlása kizárt. Ugyanakkor a gazdasági életben résztvevő vállalkozások jellemzően nem kizárólag adóköteles vagy adólevonásra nem jogosító ügyleteket teljesítenek, így számos esetben előfordul, hogy a megvásárolt termék vagy az igénybe vett szolgáltatás egyaránt szolgálja az adóköteles, illetve az adólevonásra nem jogosító ügyleteiket. Ezen esetben a vállalkozásnak meg kell határoznia, hogy a beszerzés milyen mértékben társítható az adóköteles tevékenységhez, ugyanis az adólevonás csak annak erejéig megengedett. Az elkülönítés azonban korántsem egyszerű feladat, ugyanis sok esetben az sem egyértelmű, hogy az adott tevékenység – a vonatkozó szabályrendszer alkalmazásában – adókötelesnek vagy adólevonásra nem jogosítónak minősül. Írásunkban a tevékenységek elhatárolása kapcsán irányadó követelmények áttekintésével, illetve a megosztás módszereinek jellemzésével igyekszünk e feladatok sikeres teljesítéséhez segítséget nyújtani.

1. AZ ADÓKÖTELES TEVÉKENYSÉGEK

A bevezetésben említett alapvetést az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 120. §-a fogalmazza meg, amikor kimondja, hogy abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet egy másik adóalany rá áthárított vagy fizetendő adóként saját maga – illetve adott esetben közvetett vámjogi képviselője – megállapított. E jogszabályhely alapján tehát az adó levonásának joga kizárólag az adókötelesnek minősülő tevékenységek kapcsán, az azoknak betudható mértékben illeti meg az adóalanyt.

Az adóköteles tevékenységekről az Áfa tv. 2. § és 121. §-ának együttes értelmezéséből nyerhető információ. Előbbi ugyanis meghatározza, hogy mely esetekben keletkezik adófizetési kötelezettség, utóbbi pedig tételesen...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.