A levonható adó megosztása

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A forgalmi adózás egyik alapvetése, hogy adólevonási joggal csak az adóköteles ügyletekhez köthető beszerzések tekintetében lehet élni, míg az adólevonásra nem jogosító ügyletek vonatkozásában e jog gyakorlása kizárt. Ugyanakkor a gazdasági életben résztvevő vállalkozások jellemzően nem kizárólag adóköteles vagy adólevonásra nem jogosító ügyleteket teljesítenek, így számos esetben előfordul, hogy a megvásárolt termék vagy az igénybe vett szolgáltatás egyaránt szolgálja az adóköteles, illetve az adólevonásra nem jogosító ügyleteiket. Ezen esetben a vállalkozásnak meg kell határoznia, hogy a beszerzés milyen mértékben társítható az adóköteles tevékenységhez, ugyanis az adólevonás csak annak erejéig megengedett. Az elkülönítés azonban korántsem egyszerű feladat, ugyanis sok esetben az sem egyértelmű, hogy az adott tevékenység – a vonatkozó szabályrendszer alkalmazásában – adókötelesnek vagy adólevonásra nem jogosítónak minősül. Írásunkban a tevékenységek elhatárolása kapcsán irányadó követelmények áttekintésével, illetve a megosztás módszereinek jellemzésével igyekszünk e feladatok sikeres teljesítéséhez segítséget nyújtani.

1. AZ ADÓKÖTELES TEVÉKENYSÉGEK

A bevezetésben említett alapvetést az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 120. §-a fogalmazza meg, amikor kimondja, hogy abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet egy másik adóalany rá áthárított vagy fizetendő adóként saját maga – illetve adott esetben közvetett vámjogi képviselője – megállapított. E jogszabályhely alapján tehát az adó levonásának joga kizárólag az adókötelesnek minősülő tevékenységek kapcsán, az azoknak betudható mértékben illeti meg az adóalanyt.

Az adóköteles tevékenységekről az Áfa tv. 2. § és 121. §-ának együttes értelmezéséből nyerhető információ. Előbbi ugyanis meghatározza, hogy mely esetekben keletkezik adófizetési kötelezettség, utóbbi pedig tételesen...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.