Az áfabevallás 59–62. sorai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az áfabevallás fizetendő általános forgalmi adóra vonatkozó sorainak utolsó négy, a1765A–01–02 lapon található sora az importáló által teljesített, de a közvetett vámjogi képviselő által önadózás mellett bevallott adómentes vagy adóköteles termékimport adóalapjára, illetve az utóbbi esetén az azt terhelő adó összegére nézve tartalmaz részletező adatokat a 23–26. sorokból kiemelten.

1. AZ ÁFABEVALLÁS 59. SORA

A bevallás fent említett 59. sora azon termékimport ügyletek adóalapját tartalmazza, melyek az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 93–95. §, valamint a 97. § szerint adómentességet élveznek, és melyek önadózás keretében történő bevallására nem az importáló által, hanem a közvetett vámjogi képviselő által kerül sor.

Az Áfa tv. 93. §-a értelmében az adómentes termékimport ügyletek körébe – egyúttal a bevallás tárgyalt sorába – a következő ügyletek tartoznak:

–  a termék importja abban az esetben, ha a terméknek az adóalany által belföldön és ellenérték fejében teljesített értékesítése szintén mentes az adó alól;

–  olyan terméknek a Közösség területére történő behozatala vagy egyéb módon való bejuttatása, amely az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 24. cikkének értelmében nincs szabad forgalomban, abban az esetben, ha az a vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló 1186/2009/EK tanácsi rendeletb...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.