Az áfabevallás 59–62. sorai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az áfabevallás fizetendő általános forgalmi adóra vonatkozó sorainak utolsó négy, a1765A–01–02 lapon található sora az importáló által teljesített, de a közvetett vámjogi képviselő által önadózás mellett bevallott adómentes vagy adóköteles termékimport adóalapjára, illetve az utóbbi esetén az azt terhelő adó összegére nézve tartalmaz részletező adatokat a 23–26. sorokból kiemelten.

1. AZ ÁFABEVALLÁS 59. SORA

A bevallás fent említett 59. sora azon termékimport ügyletek adóalapját tartalmazza, melyek az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 93–95. §, valamint a 97. § szerint adómentességet élveznek, és melyek önadózás keretében történő bevallására nem az importáló által, hanem a közvetett vámjogi képviselő által kerül sor.

Az Áfa tv. 93. §-a értelmében az adómentes termékimport ügyletek körébe – egyúttal a bevallás tárgyalt sorába – a következő ügyletek tartoznak:

–  a termék importja abban az esetben, ha a terméknek az adóalany által belföldön és ellenérték fejében teljesített értékesítése szintén mentes az adó alól;

–  olyan terméknek a Közösség területére történő behozatala vagy egyéb módon való bejuttatása, amely az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 24. cikkének értelmében nincs szabad forgalomban, abban az esetben, ha az a vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló 1186/2009/EK tanácsi rendeletb...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.