Bulgária III. rész

 • DR. KŐMÍVES KRISZTINA – DR. PALKOVITS BARBARA
 • 2017. 11. 21. 11:30
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikksorozatunk előző két részében a bolgár áfarendszer legalapvetőbb szabályainak ismertetésén túl bemutattunk néhány tipikusan bejelentkezési kötelezettséget eredményező termékértékesítésre vonatkozó ügyletet, valamint ismertettük továbbá a fel- és összeszerelés és egyes szolgáltatásnyújtások bolgár áfaszabályait, illetve néhány főbb eljárási szabályt. A cikksorozat jelen harmadik, befejező részében a bolgár áfaregisztráció szabályainak ismertetésével és további, fontos eljárási kérdések részletezésével (pl. bevallások, számlázás) lezárjuk a bolgár áfaszabályok bemutatását.

1. ÁFAREGISZTRÁCIÓ BULGÁRIÁBAN

Bulgáriában – eltérően például Romániától – önkéntesen is be lehet jelentkezni áfa szempontból. Ugyanakkor kötelező bejelentkezni, ha az elmúlt 12 hónapban teljesített bolgár áfaköteles ügyletek nettó összértéke meghaladja az 50 000 bolgár leva-t (kb. 25 600 EUR-t), ezen határ alatt azonban alanyi adómentességet élvezhetnek a társaságok. A Bulgáriában teljesített Közösségen belüli termékbeszerzésekre ugyanez a regisztrációs limit 20 000 bolgár leva (kb. 10 300 EUR), amelyet az adott naptári évre vonatkoztatva kell figyelni. A kvázi alanyi adómentességhez nem kell külön bejelentkezést teljesíteni a bolgár adóhatóság felé, ugyanakkor természetesen nagyon fontos és szükséges az értékhatárok elérésének folyamatos figyelése.

Továbbá, a Bulgáriában szolgáltatást igénybevevő társaságoknak abban az esetben kötelező áfa alá bejelentkezni, ha a szolgáltatás nyújtója nem egy bolgár adóalany, és a speciális teljesítési hely szabályok szerint az igénybevevőnek kell á...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).