Bulgária III. rész

 • DR. KŐMÍVES KRISZTINA – DR. PALKOVITS BARBARA
 • 2017. 11. 21. 11:30
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikksorozatunk előző két részében a bolgár áfarendszer legalapvetőbb szabályainak ismertetésén túl bemutattunk néhány tipikusan bejelentkezési kötelezettséget eredményező termékértékesítésre vonatkozó ügyletet, valamint ismertettük továbbá a fel- és összeszerelés és egyes szolgáltatásnyújtások bolgár áfaszabályait, illetve néhány főbb eljárási szabályt. A cikksorozat jelen harmadik, befejező részében a bolgár áfaregisztráció szabályainak ismertetésével és további, fontos eljárási kérdések részletezésével (pl. bevallások, számlázás) lezárjuk a bolgár áfaszabályok bemutatását.

1. ÁFAREGISZTRÁCIÓ BULGÁRIÁBAN

Bulgáriában – eltérően például Romániától – önkéntesen is be lehet jelentkezni áfa szempontból. Ugyanakkor kötelező bejelentkezni, ha az elmúlt 12 hónapban teljesített bolgár áfaköteles ügyletek nettó összértéke meghaladja az 50 000 bolgár leva-t (kb. 25 600 EUR-t), ezen határ alatt azonban alanyi adómentességet élvezhetnek a társaságok. A Bulgáriában teljesített Közösségen belüli termékbeszerzésekre ugyanez a regisztrációs limit 20 000 bolgár leva (kb. 10 300 EUR), amelyet az adott naptári évre vonatkoztatva kell figyelni. A kvázi alanyi adómentességhez nem kell külön bejelentkezést teljesíteni a bolgár adóhatóság felé, ugyanakkor természetesen nagyon fontos és szükséges az értékhatárok elérésének folyamatos figyelése.

Továbbá, a Bulgáriában szolgáltatást igénybevevő társaságoknak abban az esetben kötelező áfa alá bejelentkezni, ha a szolgáltatás nyújtója nem egy bolgár adóalany, és a speciális teljesítési hely szabályok szerint az igénybevevőnek kell á...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.