Bulgária III. rész

 • DR. KŐMÍVES KRISZTINA – DR. PALKOVITS BARBARA
 • 2017. 11. 21. 11:30
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikksorozatunk előző két részében a bolgár áfarendszer legalapvetőbb szabályainak ismertetésén túl bemutattunk néhány tipikusan bejelentkezési kötelezettséget eredményező termékértékesítésre vonatkozó ügyletet, valamint ismertettük továbbá a fel- és összeszerelés és egyes szolgáltatásnyújtások bolgár áfaszabályait, illetve néhány főbb eljárási szabályt. A cikksorozat jelen harmadik, befejező részében a bolgár áfaregisztráció szabályainak ismertetésével és további, fontos eljárási kérdések részletezésével (pl. bevallások, számlázás) lezárjuk a bolgár áfaszabályok bemutatását.

1. ÁFAREGISZTRÁCIÓ BULGÁRIÁBAN

Bulgáriában – eltérően például Romániától – önkéntesen is be lehet jelentkezni áfa szempontból. Ugyanakkor kötelező bejelentkezni, ha az elmúlt 12 hónapban teljesített bolgár áfaköteles ügyletek nettó összértéke meghaladja az 50 000 bolgár leva-t (kb. 25 600 EUR-t), ezen határ alatt azonban alanyi adómentességet élvezhetnek a társaságok. A Bulgáriában teljesített Közösségen belüli termékbeszerzésekre ugyanez a regisztrációs limit 20 000 bolgár leva (kb. 10 300 EUR), amelyet az adott naptári évre vonatkoztatva kell figyelni. A kvázi alanyi adómentességhez nem kell külön bejelentkezést teljesíteni a bolgár adóhatóság felé, ugyanakkor természetesen nagyon fontos és szükséges az értékhatárok elérésének folyamatos figyelése.

Továbbá, a Bulgáriában szolgáltatást igénybevevő társaságoknak abban az esetben kötelező áfa alá bejelentkezni, ha a szolgáltatás nyújtója nem egy bolgár adóalany, és a speciális teljesítési hely szabályok szerint az igénybevevőnek kell á...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén