afakalauzuj ÁFA-KALAUZ | 2017/12.

AFAjel

A 2018. évben hatályba lépő, az általános forgalmi adózást érintő jogszabályi változások

2018. január 1. napjától kezdődően számos ponton módosul az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), melynek keretében az említett jogszabály szövege – az egyéb változások mellett – számos olyan rendelkezéssel is bővítésre, kiegészítésre kerül, melyet korábban (2017. december 31. napjáig) az adózás rendjéről szól 2003. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Art.) tartalmazott. Az alábbiakban az általános forgalmi adó rendszerét érintő, 2018. évben hatályba lépő jogszabályi változások bemutatására törekszünk, az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályok ismertetésével egyidejűleg.

Áfaproblémák - a szakértők válaszolnak

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.