afakalauzuj ÁFA-KALAUZ | 2017/12.

AFAjel

A 2018. évben hatályba lépő, az általános forgalmi adózást érintő jogszabályi változások

2018. január 1. napjától kezdődően számos ponton módosul az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), melynek keretében az említett jogszabály szövege – az egyéb változások mellett – számos olyan rendelkezéssel is bővítésre, kiegészítésre kerül, melyet korábban (2017. december 31. napjáig) az adózás rendjéről szól 2003. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Art.) tartalmazott. Az alábbiakban az általános forgalmi adó rendszerét érintő, 2018. évben hatályba lépő jogszabályi változások bemutatására törekszünk, az azokhoz kapcsolódó átmeneti szabályok ismertetésével egyidejűleg.

Áfaproblémák - a szakértők válaszolnak

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.