Áfalevonási jog gyakorlása a Héa-irányelv 226. cikkének tükrében

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Mind az Európai Unióban, mind Magyarországon változatlanul az általános forgalmi adó képezi a tagállami költségvetési bevételek legnagyobb forrását. Hazánk esetében ez idén 3 542 milliárd Ft-ra tervezett, a tavalyi 3 290 milliárd Ft-hoz képest. Tekintettel az adónem speciális jellegére, amely szerint a költségvetésben csak a fizetendő és levonható adó különbözete marad, egyáltalán nem mindegy egyetlen országban sem, hogy az áfavisszaigénylések mennyire megalapozottak. Ennek szakszerű ellenőrzéséhez felkészült szakemberekre van szükség. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság (a továbbiakban: EB) releváns és aktuális adózási tárgyú ítéleteit a pénzügyi területen – akár a közigazgatásban, akár a versenyszférában – dolgozó szakemberek kövessék, megismerjék és az ebből adódó gyakorlati konklúziókat levonják.

Ennek segítése céljából szeretném röviden bemutatni azokat az aktuális EB ítéleteket, amelyek az utóbbi időben a 2006/112/EK tanácsi irányelv a közös hozzáadottértékadó-rendszerről (a továbbiakban: Héa-irányelv) 226. cikkéhez kapcsolódtak. Azaz – konkrétabban – a számla kötelező adattartalmát esetlegesen nem teljesítő bizonylatokhoz kapcsolódó uniós értelmezést az adólevonási joggal kapcsolatban. Ezt azért is tartom fontosnak, mert azok a jogkövető, jóhiszemű, kellően körültekintő adóalanyok, akik a számlakibocsátó partnerükkel kapcsolatban megtették a szükséges és észszerűen elvárható intézkedéseket áfacsalással érintett ügyletbe való részvételük elkerülése céljából, nem kerülhetnek főszabály szerint abba a helyzetbe, hogy adólevonási jogukat elveszítsék csupán a számlák formai okai miatt.

1. C–374/16. RGEX KFT. ÉS C–375/16. I. BUTIN EGYESÍTETT ÜGYEK

Ezt a gondolatot folytatni kívánom még, de lássuk először a C–374/16. és C–375/16. egyesített ügyekben hozott ítéletet, melyet 2017....

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.