Áfalevonási jog gyakorlása a Héa-irányelv 226. cikkének tükrében

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Mind az Európai Unióban, mind Magyarországon változatlanul az általános forgalmi adó képezi a tagállami költségvetési bevételek legnagyobb forrását. Hazánk esetében ez idén 3 542 milliárd Ft-ra tervezett, a tavalyi 3 290 milliárd Ft-hoz képest. Tekintettel az adónem speciális jellegére, amely szerint a költségvetésben csak a fizetendő és levonható adó különbözete marad, egyáltalán nem mindegy egyetlen országban sem, hogy az áfavisszaigénylések mennyire megalapozottak. Ennek szakszerű ellenőrzéséhez felkészült szakemberekre van szükség. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság (a továbbiakban: EB) releváns és aktuális adózási tárgyú ítéleteit a pénzügyi területen – akár a közigazgatásban, akár a versenyszférában – dolgozó szakemberek kövessék, megismerjék és az ebből adódó gyakorlati konklúziókat levonják.

Ennek segítése céljából szeretném röviden bemutatni azokat az aktuális EB ítéleteket, amelyek az utóbbi időben a 2006/112/EK tanácsi irányelv a közös hozzáadottértékadó-rendszerről (a továbbiakban: Héa-irányelv) 226. cikkéhez kapcsolódtak. Azaz – konkrétabban – a számla kötelező adattartalmát esetlegesen nem teljesítő bizonylatokhoz kapcsolódó uniós értelmezést az adólevonási joggal kapcsolatban. Ezt azért is tartom fontosnak, mert azok a jogkövető, jóhiszemű, kellően körültekintő adóalanyok, akik a számlakibocsátó partnerükkel kapcsolatban megtették a szükséges és észszerűen elvárható intézkedéseket áfacsalással érintett ügyletbe való részvételük elkerülése céljából, nem kerülhetnek főszabály szerint abba a helyzetbe, hogy adólevonási jogukat elveszítsék csupán a számlák formai okai miatt.

1. C–374/16. RGEX KFT. ÉS C–375/16. I. BUTIN EGYESÍTETT ÜGYEK

Ezt a gondolatot folytatni kívánom még, de lássuk először a C–374/16. és C–375/16. egyesített ügyekben hozott ítéletet, melyet 2017....

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.