Áfalevonási jog gyakorlása a Héa-irányelv 226. cikkének tükrében

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Mind az Európai Unióban, mind Magyarországon változatlanul az általános forgalmi adó képezi a tagállami költségvetési bevételek legnagyobb forrását. Hazánk esetében ez idén 3 542 milliárd Ft-ra tervezett, a tavalyi 3 290 milliárd Ft-hoz képest. Tekintettel az adónem speciális jellegére, amely szerint a költségvetésben csak a fizetendő és levonható adó különbözete marad, egyáltalán nem mindegy egyetlen országban sem, hogy az áfavisszaigénylések mennyire megalapozottak. Ennek szakszerű ellenőrzéséhez felkészült szakemberekre van szükség. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság (a továbbiakban: EB) releváns és aktuális adózási tárgyú ítéleteit a pénzügyi területen – akár a közigazgatásban, akár a versenyszférában – dolgozó szakemberek kövessék, megismerjék és az ebből adódó gyakorlati konklúziókat levonják.

Ennek segítése céljából szeretném röviden bemutatni azokat az aktuális EB ítéleteket, amelyek az utóbbi időben a 2006/112/EK tanácsi irányelv a közös hozzáadottértékadó-rendszerről (a továbbiakban: Héa-irányelv) 226. cikkéhez kapcsolódtak. Azaz – konkrétabban – a számla kötelező adattartalmát esetlegesen nem teljesítő bizonylatokhoz kapcsolódó uniós értelmezést az adólevonási joggal kapcsolatban. Ezt azért is tartom fontosnak, mert azok a jogkövető, jóhiszemű, kellően körültekintő adóalanyok, akik a számlakibocsátó partnerükkel kapcsolatban megtették a szükséges és észszerűen elvárható intézkedéseket áfacsalással érintett ügyletbe való részvételük elkerülése céljából, nem kerülhetnek főszabály szerint abba a helyzetbe, hogy adólevonási jogukat elveszítsék csupán a számlák formai okai miatt.

1. C–374/16. RGEX KFT. ÉS C–375/16. I. BUTIN EGYESÍTETT ÜGYEK

Ezt a gondolatot folytatni kívánom még, de lássuk először a C–374/16. és C–375/16. egyesített ügyekben hozott ítéletet, melyet 2017....

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.