Áfaproblémák – a szakértők válaszolnak

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. ÉRTÉKESÍTETT IMMATERIÁLIS JAVAK ELLENÉRTÉKÉNEK MEGÍTÉLÉSE

Kérdés: A belföldi székhellyel rendelkező, adólevonásra jogosító és adómentes tevékenységeket egyaránt végző ügyfelem az adólevonásra jogosító tevékenységhez kapcsolódóan levonható előzetesen felszámított adó összegét az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 5. számú mellékletében foglaltak szerint határozza meg. Ehhez kapcsolódóan kérdésem az lenne, hogy amennyiben ügyfelem immateriális javakat értékesít, azokat – az Áfa tv. 5. számú melléklete szerinti levonási hányados számlálójában és nevezőjében nem szerepeltethető – tárgyi eszközként kell-e figyelembe vennie?

Mint arra Ön is utalt, az Áfa tv. 5. számú melléklet 3. pont a) alpontja valóban úgy rendelkezik, hogy a tárgyi eszköz értékesítésének ellenértéke, amelyet az adóalany az értékesítést megelőzően saját vállalkozásában használt, az 1. pont szerinti levonási hány...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).