afakalauzuj ÁFA-KALAUZ | 2017/6.

AFAjel

Az időszakos elszámolású ügyleteket érintő áfabeli szabályok alkalmazásának problémái

Bár az általános forgalmi adóról szóló törvény 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) módosult 58. §-a már 2016. január 1. napjától hatályba lépett, és az elviekben már a 2015. december 31. napját követően kezdődő elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakok teljesítési időpontjának meghatározása tekintetében is irányadó lehet (feltéve, hogy a fizetés esedékessége és a számla/nyugta kibocsátásának időpontja 2015. december 31. napját követő időpontra esik), az abban megfogalmazott rendelkezéseknek az egyes – a gyakorlati életben felmerülő, sok esetben meglehetősen egyedi – tényállásokra való konkretizálása számos ponton még jelen idő szerint is nehézséget okoz az adózók részére.

Aktuális

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!