afakalauzuj ÁFA-KALAUZ | 2017/6.

AFAjel

Az időszakos elszámolású ügyleteket érintő áfabeli szabályok alkalmazásának problémái

Bár az általános forgalmi adóról szóló törvény 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) módosult 58. §-a már 2016. január 1. napjától hatályba lépett, és az elviekben már a 2015. december 31. napját követően kezdődő elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakok teljesítési időpontjának meghatározása tekintetében is irányadó lehet (feltéve, hogy a fizetés esedékessége és a számla/nyugta kibocsátásának időpontja 2015. december 31. napját követő időpontra esik), az abban megfogalmazott rendelkezéseknek az egyes – a gyakorlati életben felmerülő, sok esetben meglehetősen egyedi – tényállásokra való konkretizálása számos ponton még jelen idő szerint is nehézséget okoz az adózók részére.

Aktuális

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Google

  Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.

 • ügynök

  Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi alapján dönti el az adóhatóság, hogy mely társaságoknál, magánszemélyeknél végez ellenőrzést. A közérdekű bejelentések nyomán indult eljárások száma elenyésző, mára a NAV komplex kockázatelemzési és kiválasztási rendszerének folyamatai a meghatározóak e kérdésben.

 • pénz

  Vádat emeltek ötven ember ellen, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.