A csoportos adóalanyiság alapvető szabályai és adótervezési lehetőségei

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Minden tagállam egyetlen adóalanyként kezelheti azon ugyanebben a tagállamban letelepedett alanyokat, amelyek ugyan jogilag függetlenek, de amelyeket kölcsönös pénzügyi, gazdasági és szervezeti kapcsolatok egymással szorosan összefűznek […] a lehetőséggel élő tagállam bármely olyan intézkedést elfogadhat, amely szükséges annak elkerüléséhez, hogy e rendelkezés alkalmazása lehetővé tegye az adócsalást vagy adókikerülést. Fogalmaz a Tanács a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv 11. cikkében, amely intézkedéssel tehát a közösségi jogalkotás az adóelkerülés, illetőleg az adócsalás elleni küzdelem jegyében megteremtette a ma csoportos adóalanyiság néven ismert jogintézmény lehetőségét, amellyel a magyar állam is élt az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXVII. törvény megalkotása során.

Az említett jogforrásokon túl az Európai Bizottság 2009-ben kiadott 2.7.2009 – COM (2009) 325. számú közleménye foglalkozik a csoportos adóalanyiság jogintézményével.

1. A CSOPORTOS ADÓALANYISÁG FOGALMA ÉS EGYES LÉTSZAKASZAINAK LÉNYEGES SZABÁLYAI

1.1. A csoportos adóalanyiság fogalma

A 2006/112/EK tanácsi irányelv a közös hozzáadottértékadó-rendszerről (a továbbiakban: Héa-irányelv) implementációs termékeként megalkotott az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) értelmében azok az adóalanyok, akiknek/amelyeknek gazdasági célú letelepedési helyük belföldön van, gazdasági célú letelepedési hely hiányában pedig lakóhelyük vagy szokásos tartózkodási helyük van belföldön [az Áfa tv. 254. § (1) bekezdése értelmében gazdasági célú letelepedésnek minősül az adóalany gazdasági tevékenységének székhelye, valamint az állandó telephelye], és akik/amelyek együttesen kapcsolt vállalkozások [az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Jól indult a számlázó programok, valamint az étel- és italautomaták online bekötése  NAV-hoz  - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 • nav_logo

  Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

 • bank

  A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől. Az erről szóló kormányrendelet tervezetét a Pénzügyminisztérium bocsájtotta társadalmi egyeztetésre.