Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kétrészes cikksorozatunkban az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó rendelkezéseit ismertetjük, és példákkal szemléltetjük, hogy a fenti szabályok alkalmazásában az egyes szolgáltatásnyújtások milyen feltételek mellett minősíthetők belföldön, illetve más közösségi tagállamban vagy harmadik országban teljesítettnek, vagyis az áfatörvény hatálya alá tartozó vagy az áfatörvény hatályán kívüli ügyleteknek. A cikksorozat első részében az adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat és a nem adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat mutatjuk be.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 36–49. §-a rendelkezik a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyéről az ELSŐ RÉSZ „TELJESÍTÉS HELYE” című II. Fejezetének a „Teljesítés helye szolgáltatás nyújtása esetében” című 2. alfejezetében. Az áfatörvény a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének a meghatározása során részben a szolgáltatások igénybevevőiként eljáró személyek/szervezetek adóalanyi minőségét, illetve annak hiányát, részben az egyes szolgáltatások sajátos jellegét veszi figyelembe, ezért a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó előírásokat a fenti szempontok szerinti csoportosításban ismertetjük.

Az Áfa tv. 36. §-a különös értelmezési alapelveket fogalmaz meg, amelyek előírják, hogy a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó szabályok alkalmazásában egyes személyeket, szervezeteket bizonyos feltételek mellet adóalanynak, illetve nem adóalanynak kell tekinteni.

A fenti értelmezési alapelvek értelmében a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.