Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kétrészes cikksorozatunkban az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó rendelkezéseit ismertetjük, és példákkal szemléltetjük, hogy a fenti szabályok alkalmazásában az egyes szolgáltatásnyújtások milyen feltételek mellett minősíthetők belföldön, illetve más közösségi tagállamban vagy harmadik országban teljesítettnek, vagyis az áfatörvény hatálya alá tartozó vagy az áfatörvény hatályán kívüli ügyleteknek. A cikksorozat első részében az adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat és a nem adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat mutatjuk be.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 36–49. §-a rendelkezik a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyéről az ELSŐ RÉSZ „TELJESÍTÉS HELYE” című II. Fejezetének a „Teljesítés helye szolgáltatás nyújtása esetében” című 2. alfejezetében. Az áfatörvény a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének a meghatározása során részben a szolgáltatások igénybevevőiként eljáró személyek/szervezetek adóalanyi minőségét, illetve annak hiányát, részben az egyes szolgáltatások sajátos jellegét veszi figyelembe, ezért a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó előírásokat a fenti szempontok szerinti csoportosításban ismertetjük.

Az Áfa tv. 36. §-a különös értelmezési alapelveket fogalmaz meg, amelyek előírják, hogy a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó szabályok alkalmazásában egyes személyeket, szervezeteket bizonyos feltételek mellet adóalanynak, illetve nem adóalanynak kell tekinteni.

A fenti értelmezési alapelvek értelmében a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • mobiltelefon

  Díjmentes zöld számon kérhet segítség a MKKSZ-től, aki tartósan ingyenes túlmunkát kénytelen végezni  - jelentette be a szervezet elnöke. Arra kérnek mindenkit a közszférában, hogy csak napi nyolc órát dolgozzon.

 • Tállai

  A második negyedéves rangsoroláskor a NAV az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

 • nav_logo

  Az ekho szabályait részletezte és néhány megváltozott NAV-számlaszámot ismertetett a múlt héten a NAV.

 • nyugdijas

  2030-2035-től nő meg a száma azoknak a nyugállományba vonulóknak, akiknek nagyon szaggatott a munkapiaci jelenlétük, s emiatt nem lesz teljes nyugdíjuk, csak résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy rosszabb esetben még arra sem - mondta a Napi.hu-nak  Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

 • Tesco

  A Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a KDFSZ között feszülő ellentétek homályosítják a képet.