Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kétrészes cikksorozatunkban az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó rendelkezéseit ismertetjük, és példákkal szemléltetjük, hogy a fenti szabályok alkalmazásában az egyes szolgáltatásnyújtások milyen feltételek mellett minősíthetők belföldön, illetve más közösségi tagállamban vagy harmadik országban teljesítettnek, vagyis az áfatörvény hatálya alá tartozó vagy az áfatörvény hatályán kívüli ügyleteknek. A cikksorozat első részében az adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat és a nem adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat mutatjuk be.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 36–49. §-a rendelkezik a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyéről az ELSŐ RÉSZ „TELJESÍTÉS HELYE” című II. Fejezetének a „Teljesítés helye szolgáltatás nyújtása esetében” című 2. alfejezetében. Az áfatörvény a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének a meghatározása során részben a szolgáltatások igénybevevőiként eljáró személyek/szervezetek adóalanyi minőségét, illetve annak hiányát, részben az egyes szolgáltatások sajátos jellegét veszi figyelembe, ezért a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó előírásokat a fenti szempontok szerinti csoportosításban ismertetjük.

Az Áfa tv. 36. §-a különös értelmezési alapelveket fogalmaz meg, amelyek előírják, hogy a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó szabályok alkalmazásában egyes személyeket, szervezeteket bizonyos feltételek mellet adóalanynak, illetve nem adóalanynak kell tekinteni.

A fenti értelmezési alapelvek értelmében a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.