Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kétrészes cikksorozatunkban az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó rendelkezéseit ismertetjük, és példákkal szemléltetjük, hogy a fenti szabályok alkalmazásában az egyes szolgáltatásnyújtások milyen feltételek mellett minősíthetők belföldön, illetve más közösségi tagállamban vagy harmadik országban teljesítettnek, vagyis az áfatörvény hatálya alá tartozó vagy az áfatörvény hatályán kívüli ügyleteknek. A cikksorozat első részében az adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat és a nem adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat mutatjuk be.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 36–49. §-a rendelkezik a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyéről az ELSŐ RÉSZ „TELJESÍTÉS HELYE” című II. Fejezetének a „Teljesítés helye szolgáltatás nyújtása esetében” című 2. alfejezetében. Az áfatörvény a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének a meghatározása során részben a szolgáltatások igénybevevőiként eljáró személyek/szervezetek adóalanyi minőségét, illetve annak hiányát, részben az egyes szolgáltatások sajátos jellegét veszi figyelembe, ezért a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó előírásokat a fenti szempontok szerinti csoportosításban ismertetjük.

Az Áfa tv. 36. §-a különös értelmezési alapelveket fogalmaz meg, amelyek előírják, hogy a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó szabályok alkalmazásában egyes személyeket, szervezeteket bizonyos feltételek mellet adóalanynak, illetve nem adóalanynak kell tekinteni.

A fenti értelmezési alapelvek értelmében a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).