Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kétrészes cikksorozatunkban az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó rendelkezéseit ismertetjük, és példákkal szemléltetjük, hogy a fenti szabályok alkalmazásában az egyes szolgáltatásnyújtások milyen feltételek mellett minősíthetők belföldön, illetve más közösségi tagállamban vagy harmadik országban teljesítettnek, vagyis az áfatörvény hatálya alá tartozó vagy az áfatörvény hatályán kívüli ügyleteknek. A cikksorozat első részében az adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat és a nem adóalanyok részére nyújtott szolgáltatásokat mutatjuk be.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 36–49. §-a rendelkezik a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyéről az ELSŐ RÉSZ „TELJESÍTÉS HELYE” című II. Fejezetének a „Teljesítés helye szolgáltatás nyújtása esetében” című 2. alfejezetében. Az áfatörvény a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének a meghatározása során részben a szolgáltatások igénybevevőiként eljáró személyek/szervezetek adóalanyi minőségét, illetve annak hiányát, részben az egyes szolgáltatások sajátos jellegét veszi figyelembe, ezért a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó előírásokat a fenti szempontok szerinti csoportosításban ismertetjük.

Az Áfa tv. 36. §-a különös értelmezési alapelveket fogalmaz meg, amelyek előírják, hogy a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó szabályok alkalmazásában egyes személyeket, szervezeteket bizonyos feltételek mellet adóalanynak, illetve nem adóalanynak kell tekinteni.

A fenti értelmezési alapelvek értelmében a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Jól indult a számlázó programok, valamint az étel- és italautomaták online bekötése  NAV-hoz  - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 • nav_logo

  Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

 • bank

  A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől. Az erről szóló kormányrendelet tervezetét a Pénzügyminisztérium bocsájtotta társadalmi egyeztetésre.