A kiutalás egyes szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunkban az általános forgalmi adó visszatérítésének egyes szabályaival foglalkozunk, melyeket az Európai Unió Bíróságának magyar vonatkozású ügyben hozott döntése fényében elemzünk, különös figyelmet szentelve a visszaigényelt adó kiutalásának határidejére, valamint az ahhoz kapcsolódó jogkövetkezményekre vonatkozó rendelkezéseknek.

1. AZ ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE, KIUTALÁSA

A forgalmi adózás egyik alapeleme az adó semlegességének elve, amely akkor érvényesül, ha az adó alanyának minősülő vállalkozások az adólevonási jog gyakorlása révén mentesülnek a gazdasági tevékenységükkel összefüggő beszerzéseik során rájuk áthárított vagy általuk fizetendő adó terhe alól, illetve biztosított számukra annak lehetősége, hogy a fizetendő adójukat meghaladó levonható adó visszatérítésében részesüljenek. Ezen elv érvényre jutását hivatottak biztosítani az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) VII. fejezetében található, adólevonásra vonatkozó rendelkezések, valamint az Áfa tv. 186. §-a, amely az adó visszatérítésének anyagi jogi feltételeit tartalmazza. E jogszabályhelyek mellett az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) előírásai bírnak relevanciával, amelyek az adó-visszatérítés eljárásjogi vetületét szabályozzák.

Eltekintve attól, hogy az adólevonás...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.