A kiutalás egyes szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunkban az általános forgalmi adó visszatérítésének egyes szabályaival foglalkozunk, melyeket az Európai Unió Bíróságának magyar vonatkozású ügyben hozott döntése fényében elemzünk, különös figyelmet szentelve a visszaigényelt adó kiutalásának határidejére, valamint az ahhoz kapcsolódó jogkövetkezményekre vonatkozó rendelkezéseknek.

1. AZ ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE, KIUTALÁSA

A forgalmi adózás egyik alapeleme az adó semlegességének elve, amely akkor érvényesül, ha az adó alanyának minősülő vállalkozások az adólevonási jog gyakorlása révén mentesülnek a gazdasági tevékenységükkel összefüggő beszerzéseik során rájuk áthárított vagy általuk fizetendő adó terhe alól, illetve biztosított számukra annak lehetősége, hogy a fizetendő adójukat meghaladó levonható adó visszatérítésében részesüljenek. Ezen elv érvényre jutását hivatottak biztosítani az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) VII. fejezetében található, adólevonásra vonatkozó rendelkezések, valamint az Áfa tv. 186. §-a, amely az adó visszatérítésének anyagi jogi feltételeit tartalmazza. E jogszabályhelyek mellett az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) előírásai bírnak relevanciával, amelyek az adó-visszatérítés eljárásjogi vetületét szabályozzák.

Eltekintve attól, hogy az adólevonás...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!