A kiutalás egyes szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunkban az általános forgalmi adó visszatérítésének egyes szabályaival foglalkozunk, melyeket az Európai Unió Bíróságának magyar vonatkozású ügyben hozott döntése fényében elemzünk, különös figyelmet szentelve a visszaigényelt adó kiutalásának határidejére, valamint az ahhoz kapcsolódó jogkövetkezményekre vonatkozó rendelkezéseknek.

1. AZ ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE, KIUTALÁSA

A forgalmi adózás egyik alapeleme az adó semlegességének elve, amely akkor érvényesül, ha az adó alanyának minősülő vállalkozások az adólevonási jog gyakorlása révén mentesülnek a gazdasági tevékenységükkel összefüggő beszerzéseik során rájuk áthárított vagy általuk fizetendő adó terhe alól, illetve biztosított számukra annak lehetősége, hogy a fizetendő adójukat meghaladó levonható adó visszatérítésében részesüljenek. Ezen elv érvényre jutását hivatottak biztosítani az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) VII. fejezetében található, adólevonásra vonatkozó rendelkezések, valamint az Áfa tv. 186. §-a, amely az adó visszatérítésének anyagi jogi feltételeit tartalmazza. E jogszabályhelyek mellett az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) előírásai bírnak relevanciával, amelyek az adó-visszatérítés eljárásjogi vetületét szabályozzák.

Eltekintve attól, hogy az adólevonás...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.