A kiutalás egyes szabályai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Írásunkban az általános forgalmi adó visszatérítésének egyes szabályaival foglalkozunk, melyeket az Európai Unió Bíróságának magyar vonatkozású ügyben hozott döntése fényében elemzünk, különös figyelmet szentelve a visszaigényelt adó kiutalásának határidejére, valamint az ahhoz kapcsolódó jogkövetkezményekre vonatkozó rendelkezéseknek.

1. AZ ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE, KIUTALÁSA

A forgalmi adózás egyik alapeleme az adó semlegességének elve, amely akkor érvényesül, ha az adó alanyának minősülő vállalkozások az adólevonási jog gyakorlása révén mentesülnek a gazdasági tevékenységükkel összefüggő beszerzéseik során rájuk áthárított vagy általuk fizetendő adó terhe alól, illetve biztosított számukra annak lehetősége, hogy a fizetendő adójukat meghaladó levonható adó visszatérítésében részesüljenek. Ezen elv érvényre jutását hivatottak biztosítani az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) VII. fejezetében található, adólevonásra vonatkozó rendelkezések, valamint az Áfa tv. 186. §-a, amely az adó visszatérítésének anyagi jogi feltételeit tartalmazza. E jogszabályhelyek mellett az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) előírásai bírnak relevanciával, amelyek az adó-visszatérítés eljárásjogi vetületét szabályozzák.

Eltekintve attól, hogy az adólevonás...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.