Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – II. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikksorozatunk második részében az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó azon különös rendelkezéseit ismertetjük, amelyek a hatályuk alá tartozó szolgáltatások sajátos jellegét figyelembe véve határozzák meg az áfatörvény szerinti teljesítés helyét. Abban az esetben, ha egy adott ügyletre a sajátos jellege alapján a fenti szabályokat kell alkalmazni, akkor a teljesítés helyének megállapítása szempontjából nem bír relevanciával az a tény, hogy annak igénybevevője áfaalanynak minősül-e vagy sem, illetve a kérdéses szolgáltatások igénybevétele során áfaalanyi minőségben jár-e el vagy sem.

1. INGATLANOKhOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 39. § (1) bekezdése kimondja, hogy az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van, emellett az Áfa tv. 39. § (2) bekezdése példálózó – azaz nem taxatív – felsorolást adva ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásként nevesíti az ingatlanközvetítői- és szakértői szolgáltatásokat, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásokat, az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedését, valamint az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatásokat.

Az áfatörvény az „ingatlan” fogalmát nem definiálja és az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozóan sem ad taxatív felsorolást, ezért a fenti szolgáltatások körébe tartozó ügyletek meghatározása, illetve az azokkal kapcsolatosan felmerülő áfakötelezettségek megállapítása szempontjából az...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.