Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – II. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikksorozatunk második részében az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó azon különös rendelkezéseit ismertetjük, amelyek a hatályuk alá tartozó szolgáltatások sajátos jellegét figyelembe véve határozzák meg az áfatörvény szerinti teljesítés helyét. Abban az esetben, ha egy adott ügyletre a sajátos jellege alapján a fenti szabályokat kell alkalmazni, akkor a teljesítés helyének megállapítása szempontjából nem bír relevanciával az a tény, hogy annak igénybevevője áfaalanynak minősül-e vagy sem, illetve a kérdéses szolgáltatások igénybevétele során áfaalanyi minőségben jár-e el vagy sem.

1. INGATLANOKhOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 39. § (1) bekezdése kimondja, hogy az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van, emellett az Áfa tv. 39. § (2) bekezdése példálózó – azaz nem taxatív – felsorolást adva ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásként nevesíti az ingatlanközvetítői- és szakértői szolgáltatásokat, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásokat, az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedését, valamint az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatásokat.

Az áfatörvény az „ingatlan” fogalmát nem definiálja és az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozóan sem ad taxatív felsorolást, ezért a fenti szolgáltatások körébe tartozó ügyletek meghatározása, illetve az azokkal kapcsolatosan felmerülő áfakötelezettségek megállapítása szempontjából az...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.