Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában – II. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikksorozatunk második részében az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó azon különös rendelkezéseit ismertetjük, amelyek a hatályuk alá tartozó szolgáltatások sajátos jellegét figyelembe véve határozzák meg az áfatörvény szerinti teljesítés helyét. Abban az esetben, ha egy adott ügyletre a sajátos jellege alapján a fenti szabályokat kell alkalmazni, akkor a teljesítés helyének megállapítása szempontjából nem bír relevanciával az a tény, hogy annak igénybevevője áfaalanynak minősül-e vagy sem, illetve a kérdéses szolgáltatások igénybevétele során áfaalanyi minőségben jár-e el vagy sem.

1. INGATLANOKhOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 39. § (1) bekezdése kimondja, hogy az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van, emellett az Áfa tv. 39. § (2) bekezdése példálózó – azaz nem taxatív – felsorolást adva ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásként nevesíti az ingatlanközvetítői- és szakértői szolgáltatásokat, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásokat, az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedését, valamint az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatásokat.

Az áfatörvény az „ingatlan” fogalmát nem definiálja és az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozóan sem ad taxatív felsorolást, ezért a fenti szolgáltatások körébe tartozó ügyletek meghatározása, illetve az azokkal kapcsolatosan felmerülő áfakötelezettségek megállapítása szempontjából az...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!