afakalauzuj ÁFA-KALAUZ | 2018/1.

AFAjel

Adóalanyként történő bejelentkezés és adatszolgáltatás az áfában – I. rész

Kétrészes cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogy az általános forgalmi adó alanyoknak az adózás rendjére, illetve az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó, 2018. január 1-jével bevezetésre kerülő új szabályozásra, valamint az áfatörvénynek a fenti változásokkal összefüggő, 2018. január 1-jétől hatályos módosításaira tekintettel milyen módon, és milyen jogszabályi rendelkezések figyelembevételével kell teljesíteniük a bejelentkezési, az adatbejelentési és az adatszolgáltatási kötelezettségeiket. A cikksorozat első részében az áfaalanyi minőségben teljesítendő bejelentkezési, illetve adatbejelentési kötelezettséget érintő előírásokat ismertetjük.

Áfa a határokon túl

Áfaproblémák - a szakértők válaszolnak

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.