afakalauzuj ÁFA-KALAUZ | 2018/1.

AFAjel

Adóalanyként történő bejelentkezés és adatszolgáltatás az áfában – I. rész

Kétrészes cikksorozatunkban azt mutatjuk be, hogy az általános forgalmi adó alanyoknak az adózás rendjére, illetve az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó, 2018. január 1-jével bevezetésre kerülő új szabályozásra, valamint az áfatörvénynek a fenti változásokkal összefüggő, 2018. január 1-jétől hatályos módosításaira tekintettel milyen módon, és milyen jogszabályi rendelkezések figyelembevételével kell teljesíteniük a bejelentkezési, az adatbejelentési és az adatszolgáltatási kötelezettségeiket. A cikksorozat első részében az áfaalanyi minőségben teljesítendő bejelentkezési, illetve adatbejelentési kötelezettséget érintő előírásokat ismertetjük.

Áfa a határokon túl

Áfaproblémák - a szakértők válaszolnak

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • reklám

  Az eddigiekkel ellentétben azoknak is fontos dolguk lehet a reklámmadóval, akiknek csak csekély mértékű reklámbevételük volt - hívta fel a figyelmet a MAZARS. Nekik 100 millió forintos bevétel alatt adót ugyan továbbra sem kell fizetniük, de az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt ki kell tölteniük és be kell benyújtaniuk május végéig. Ellenkező esetben akár el is veszíthetik adómentességüket.

 • üzletember futóverseny

  A munkaerőhiány és az online számlázás a két legnagyobb kihívás a cégeknek idén a WTS Klient kutatása szerint.

 • lakás

  Hátrányosan érinti a bejelentés nélkül gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyeket (vaterázókat,airbnb-zőket és online kereskedőket) az Európai Bíróság friss ítélete. Ebben ugyanis az uniós szabályozással összhangban lévőnek minősítette az alanyi mentesség választására vonatkozó magyar szabályozást a testület, azaz értékhatárra tekintet nélkül állapíthatja meg a NAV az áfakötelezettséget az üzletszerű tevékenységet folytató magánszemélyeknél.

 • mezőgazdaság

  Az őstermelők szja-bevallási tervezete - a magánszemélyekétől eltérően - nem válik automatikusan bevallássá, ahhoz az őstermelőnek  május 22. éjfélig jóvá kell hagyniuk vagy módosítaniuk kell az adóhatóság által elkészített ajánlatot - mondta Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán pénteken.

 • civil

  Május 22-én éjfélig lehet nyilatkozni az egyházaknak, a Nemzeti Tehetség Programnak és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).