Áfaproblémák – a szakértők válaszolnak

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. KÖZVETÍTŐI TEVÉKENYSÉG ADÓMENTESSÉGE

Kérdés: Ügyfelem harmadik országba irányuló utakkal foglalkozó, belföldi letelepedettséggel rendelkező utazásszervező adóalany részére nyújt közvetítői szolgáltatást. Kérdésem az lenne, hogy a fenti esetben – arra tekintettel, hogy ügyfelem partnere, vagyis az utazásszervező által nyújtott utazási szolgáltatás harmadik országba irányul – ügyfelem közvetítői szolgáltatása élvezhet-e adómentességet?

Mint arra feltehetőleg Ön is alapozta kérdését, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 110. § (1) bekezdés b) pontja értelmében mentes az adó alól a más nevében és javára eljáró közvetítő közvetítői szolgáltatásának nyújtása abban az esetben, ha az általa közvetített ügylet teljesítési helye a Közösség területén kívül van.

Figyelemmel ugyanakkor arra, hogy ügyfelének partnere (az utazásszervező adóalany) a kérdéses esetben – vélelmezhetően – az Áfa tv. fogalmi rendszere szerinti utazásszervezési szolgáltat...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból

 • Fotó: shutterstock

  Egy sajátos beruházásélénkítő eszköz a helyi adók rendszerében? A tavaly évközi adóváltozások következményeképpen jelent meg a helyi adókról szóló törvényben az előrehozott adó intézménye. A némileg rendszeridegen jogintézmény találgatásokra adott okot irányultságát és pontos rendeltetését illetően, emellett gyakorlati alkalmazhatóságát további kodifikációval kellene támogatni, hogy a kockázatokat ne csupán az adózók viseljék - írja az RSM blogja.

   

 • izer

   Izer Norbert államtitkár az adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

 • grafikon

  A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt két százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.