Az arab olajállamok elindultak az adózás útján

 • dr. Kőmíves Krisztina – dr. Palkovits Barbara
 • 2018. 01. 23. 9:23
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az EU tagállamok áfaszabályait bemutató cikksorozatunkból kitérőt téve rendhagyó módon indítjuk az újévet: az Egyesült Arab Emirátusok által 2018. január 1-jén bevezetett általános forgalmi adó rendszer alapvető szabályait, érdekességeit mutatjuk be. A cikkünkben foglaltak első kézből származnak, hiszen szerzőpárosunk egyik tagja, Barbara jelenleg is az Emirátusokban dolgozik kiküldetésben az áfabevezetés kapcsán.

1. Bevezetés

A tavalyi év elején nagy érdeklődés követte a Perzsa-öböl-menti Együttműködési Tanács tagállamai vezetőinek tanácskozásait, amelynek eredményeként a Tanács elfogadta az áfabevezetésre és a harmonizált közös áfarendszer alapvető szabályaira vonatkozó Áfa Egyezményt. E szerint az Emirátusok és Szaúd-Arábia vállalták, hogy az öbölmenti térség úttörőiként 2018 elején bevezetik az áfát, míg a többi ország (Bahrein, Kuwait, Katar és Omán) várhatóan az év második felében vagy 2019 elején csatlakoznak majd.

Az Áfa Egyezmény az áfarendszer fő irányelveinek és kereteinek meghatározását foglalta magába, a részletszabályok kidolgozását az egyes államokra hagyta. Ennek megfelelően az Emirátusok és Szaúd-Arábia is megalkotta a saját áfatörvényét és rendeletét. A kodifikáláshoz az Emirátusok az Egyesült Királyság adóhatósága tapasztalt adószakértőinek közreműködését vette igénybe.

Az Emirátusokban a felkészülési időszak nem volt azonban teljesen zökkenőmentes, hiszen az állam nem...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból

 • Fotó: shutterstock

  Egy sajátos beruházásélénkítő eszköz a helyi adók rendszerében? A tavaly évközi adóváltozások következményeképpen jelent meg a helyi adókról szóló törvényben az előrehozott adó intézménye. A némileg rendszeridegen jogintézmény találgatásokra adott okot irányultságát és pontos rendeltetését illetően, emellett gyakorlati alkalmazhatóságát további kodifikációval kellene támogatni, hogy a kockázatokat ne csupán az adózók viseljék - írja az RSM blogja.

   

 • izer

   Izer Norbert államtitkár az adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

 • grafikon

  A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt két százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.