Az arab olajállamok elindultak az adózás útján

 • dr. Kőmíves Krisztina – dr. Palkovits Barbara
 • 2018. 01. 23. 9:23
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az EU tagállamok áfaszabályait bemutató cikksorozatunkból kitérőt téve rendhagyó módon indítjuk az újévet: az Egyesült Arab Emirátusok által 2018. január 1-jén bevezetett általános forgalmi adó rendszer alapvető szabályait, érdekességeit mutatjuk be. A cikkünkben foglaltak első kézből származnak, hiszen szerzőpárosunk egyik tagja, Barbara jelenleg is az Emirátusokban dolgozik kiküldetésben az áfabevezetés kapcsán.

1. Bevezetés

A tavalyi év elején nagy érdeklődés követte a Perzsa-öböl-menti Együttműködési Tanács tagállamai vezetőinek tanácskozásait, amelynek eredményeként a Tanács elfogadta az áfabevezetésre és a harmonizált közös áfarendszer alapvető szabályaira vonatkozó Áfa Egyezményt. E szerint az Emirátusok és Szaúd-Arábia vállalták, hogy az öbölmenti térség úttörőiként 2018 elején bevezetik az áfát, míg a többi ország (Bahrein, Kuwait, Katar és Omán) várhatóan az év második felében vagy 2019 elején csatlakoznak majd.

Az Áfa Egyezmény az áfarendszer fő irányelveinek és kereteinek meghatározását foglalta magába, a részletszabályok kidolgozását az egyes államokra hagyta. Ennek megfelelően az Emirátusok és Szaúd-Arábia is megalkotta a saját áfatörvényét és rendeletét. A kodifikáláshoz az Emirátusok az Egyesült Királyság adóhatósága tapasztalt adószakértőinek közreműködését vette igénybe.

Az Emirátusokban a felkészülési időszak nem volt azonban teljesen zökkenőmentes, hiszen az állam nem...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.