afakalauzuj ÁFA-KALAUZ | 2018/3.

AFAjel

Az egyszerűsített vállalkozói adó és az általános forgalmi adó összefüggései

Bár az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Eva tv.) hatálya alá tartozó adózóknak a jelzett adóalanyiságukkal összefüggő adókötelezettségeket elsődlegesen az Eva tv.-ben foglalt szabályozást alapul véve kell teljesíteniük, tevékenységük ellátása során egyéb jogszabályok, így többek között az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) előírásaira is figyelemmel kell lenniük. Jelen összefoglalóban azon kivételes tényállások ismertetésére törekszünk, melyek megvalósulása esetében az egyszerűsített vállalkozói adónem az általános forgalmi adózásbeli kötelezettségeket nem váltja ki, vagyis amikor az Eva tv. alanyának általánosforgalmiadó-fizetési kötelezettsége, illetve általánosforgalmiadó-bevallási kötelezettsége keletkezik.

Áfa a határokon túl

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.