Csökkenő áfaterheket a kkv-k számára!

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Európai Unió Bizottsága mellett működő Áfa Szakértői Csoport tagjaként 2017 májusában, Lengyelországban egy FISCALIS konferencián jártam, ahol a kis- és középvállalkozások általános forgalmi adózását érintő nehézségekről volt szó. Az Európai Bizottság képviselői, az Uniós tagországok pénzügyminisztériumi és adóhatósági küldöttei mellett, mi, az üzleti világot képviselő szakértők arra kerestük a választ, hogy a kkv-szektor szabályait hogyan lehet élhetőbbé tenni és Uniós szinten mindjobban harmonizálni. 2018 januárjában a Bizottság javaslatot tett a kkv-kat érintő áfaszabályok enyhítésére, amely javaslatban megjelennek a konferencián résztvevő munkacsoportok gondolatai is. Cikkem e konferencia margójára szánom.

1. VAT Expert Group/ÁfaSzakértői Csoport

A VAT Expert Group/Áfa Szakértői Csoport segíti és tanácsokkal látja el az Európai Bizottságot az uniós hozzáadott értékadót (a továbbiakban: héa) érintő ügyekben.

1.1. Háttér

A Héa jövőjéről szóló Bizottsági közlemény – Az egységes piacra szabott egyszerűbb, erőteljesebb és hatékonyabb Héa-rendszer felé (COM (2011) 851), 2011. december 6. – egy cselekvési programot határozott meg az EU hozzáadottérték-adó rendszerének széles körű reformjára vonatkozóan. A közlemény jelezte, hogy a Bizottság állandó, strukturált és átlátható módon kívánja kikérni az érdekelt felek véleményét a Héa-rendszer reformjával kapcsolatban szükséges intézkedések végrehajtására és az esetleges jogalkotási kezdeményezésekre vonatkozóan. Ezen konzultáció megvalósítása érdekében a Bizottság 2012. június 26-án elfogadta a hozzáadottérték-adó szakértői csoportjának létrehozásáról szóló 2012/C 188/02 határozatot, melyet 2016 júliusában módosítottak.

1.2. Tagság

Az Európai Bizotts...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.