Lengyelország I. rész

 • Dr. Kőmíves Krisztina – Dr. Palkovits Barbara
 • 2018. 03. 19. 9:33
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikksorozatunk következő részeiben Lengyelország egyes főbb áfaszabályait mutatjuk be. Célunk továbbra is az, hogy segítséget nyújtsunk azon magyar társaságoknak, amelyeknek tevékenységükkel kapcsolatban felmerül, illetve felmerülhet egy másik EU tagállamban történő áfaregisztrációs kötelezettség. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkat igyekszünk összegyűjteni, ismertetni olvasóinkkal. A jelen írásunkban a lengyel áfaszabályokkal kapcsolatos általános információk kerülnek ismertetésre, illetve az áfaregisztrációs kötelezettség egyes lehetséges eseteit is bemutatjuk.

1. Általános információk

1.1. Adóhatóság

Lengyelországban az általános forgalmi adóval kapcsolatos hatósági feladatokat a Pénzügyminisztérium (Ministerstwo Finansow) látja el, amelynek a hivatalos oldala a következő linken érhető el: www.mf.gov.pl.

Lengyelországban is ismert a magyarhoz hasonló egyetemes felelősséggel bíró pénzügyi képviselet jogintézménye. Az Európai Unióban letelepedett adóalanyok esetében (amelyeknek nincs Lengyelországban telephelye) ez a lehetőség opcionális, a harmadik országbeli adóalanyok részére azonban – főszabály szerint – kötelező. A pénzügyi képviselő lehet bármely olyan, Lengyelországban bejegyzett társaság vagy lengyel természetes személy, amely nem rendelkezik költségvetési tartozással, illetve olyan áfaregisztrált adóalany, aki adótanácsadási és könyvelési szolgáltatások nyújtására jogosult. A fentieken túl a Lengyelországban telephellyel nem rendelkező társaságok állandó meghatalmazottként adótanácsadót is kinevezhetnek a különböző áfajellegű...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.