Nonprofit szervezetek és tagjaik közötti ügyletek adómentessége az áfában

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikkünkben példaesetek ismertetése útján azt mutatjuk be, hogy a nonprofit jellegű tevékenységeket végző, illetve nyereség megszerzésére nem törekvő személyek, szervezetek a tagjaikkal létesített jogviszonyaik keretében, általános forgalmi adó alanyi minőségben teljesített termékértékesítéseik és szolgáltatásnyújtásaik kapcsán milyen feltételek mellett mentesülhetnek az áfafizetési kötelezettség alól.

1. Az adómentesség szabályozása

A fenti ügyletekre (a továbbiakban együtt: nonprofit szervezetek és tagjaik közötti ügyletek) vonatkozó előírásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 85. § (1) bekezdés l) pontja, illetve la) és lb) alpontja tartalmazza az „Adó alóli mentesség” című VI. Fejezetnek az „Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel” alcíme alatt. Az áfatörvény hivatkozott rendelkezései a nonprofit szervezetek és tagjaik közötti ügyleteket szolgáltatásnyújtásokként, illetve azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítésekként nevesítik, ugyanakkor azokat pontosan nem definiálják, csupán a megvalósulásuk egyes körülményeit határozzák meg.

Az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés l) pontja, illetve la) és lb) alpontja értelmében a nonprofit szervezetek és tagjaik közötti ügyletekként adómentességet élveznek azok a bírósági vagy más hatósági nyilvántartásba bejegyzett, alapszabállyal (alapító okirattal) és tagsággal...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.