Kezesség vagy egyetemlegesség? Dilemmák és anomáliák a kezes, mint speciális adófizetésre kötelezett Áfatörvénybeli szabályozása körül

 • Dr. Fekete Zoltán Titusz – dr. Horváth Zoltán
 • 2018. 04. 20. 14:26
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kezesi felelősség esetében egy olyan ellentmondásokkal terhelt, a teljesítési és a pénzforgalmi szemléletet, a polgári jogi és közjogi felelősséget, a felelősség terjedelme tekintetében pedig az elszámolási időszakhoz és a tranzakcióhoz kötöttséget inkoherensen elegyítő jogintézményről beszélünk, amelynek célja és gyakorlati alkalmazhatósága számos kérdést vet fel. Ezek az anomáliák akár a jogalkotás, akár a jogalkalmazás szintjén feloldásra várnak. Ugyanakkor egy koherens és következetes jogértelmezésen alapuló gyakorlat hatékony és gyors fegyvert adna az adóhatóság kezébe bizonyos típusú adótartozások rendezése terén. Ennek előfeltételét azonban minden bizonnyal az itt tárgyalt felelősség egyetemleges jellegének elismerése és az ebből fakadó következmények gyakorlati alkalmazása jelenthetné.

1. Milyen felelősségi alakzatról van szó? A szabályozásból fakadó bizonytalanságok

A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv derogációs rendelkezései teremtik meg annak lehetőségét, hogy az egyes tagállami jogszabályok a főszabály szerint adófizetésre kötelezett személyek helyett további személyek egyetemleges felelősségét állapítsák meg.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) számos egyetemleges (másodlagos) áfafizetési tényállást ismer, mint pl. a csoportos adóalanyiság esetén fennálló egyetemleges felelősséget, az apportáló felelősségét vagy a kapcsolt vállalkozások egyetemlegességét láncértékesítés esetén.

A kérdés alaposabb vizsgálatához érdemes tisztázni mit is jelent ez az egyetemlegesség: polgári jogi egyetemlegességgel azonos tartalmú fogalomról beszélünk, vagy egy speciális közjogi/adójogi egyetemlegességről van szó?

Véleményünk szerint a polgári jogi megközelítéstől eltérően adójogi értelemben az...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.