A szakértők válaszolnak

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Közösségen belüli kiszállítás igazolása

Ügyfelem nevében egy, a Közösség más tagállamába történő kiszállítás hiteles igazolásának módjára vonatkozólag szeretnék kérdést feltenni. Ügyfelem belföldi letelepedettséggel rendelkező adóalany, aki az általa teljesített Közösségen belüli termékértékesítések vonatkozásában – az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egy új automatizált eljárást kíván alkalmazni a jövőben annak érdekében, hogy a termékek másik tagállamba történő kiszállításának tényét alátámaszthassa. Az új rendszer lényege – a saját rendszerében található adatok alapján generált – speciális vevői nyilatkozatok előállítása lenne, mely vevői (a termék rendeltetési helyükre történő megérkezését és a vevő általa történő átvétel tényét igazoló) nyilatkozatból, valamint mellékletből (vevő neve, közösségi adószáma, számla sorszáma, értékesített termékek megnevezése, mennyisége, szállítási cím, kiszállítás időpontja) állna. A dokumentumot ügyfelem a kiszállítást követő...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.