Az előleghez kapcsolódó áfa elszámolásának szabályai a bírósági gyakorlat tükrében

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Gyakran előfordul, hogy egy munkára vagy egy termékre a kivitelező társaság, illetve a terméket értékesítő az ellenértéket előre elkéri, még azelőtt, hogy a terméket vagy a munkát átadná, azaz mielőtt a teljesítés megtörténne. Tipikusan abból a célból történik előlegnyújtás, hogy a teljesítést előfinanszírozni tudja a terméket értékesítő, illetve szolgáltatást nyújtó fél. Az így juttatott előleg helyes adójogi kezelése és az előlegszámla kiállításakor felmerülő kérdések sokszor okoznak fejtörést a vállalkozásoknak. A jelen cikkben az előleghez kapcsolódó főbb tudnivalókról, az áfa elszámolásáról lesz részletesen szó, illetve olyan bírósági ítéletek is ismertetetésre kerülnek, amelyek az előleg elszámolással kapcsolatos problémákra világítanak rá.

1. Jogszabályi háttér

Az előlegre az áfa adónemben irányadó szabályokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 59. §-ának (1) bekezdésében találjuk, amely alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani. Az áfatörvény alapján tehát az előleg juttatásával egyúttal áfafizetési kötelezettség is keletkezik, eltérően az Áfa. tv. 55. §-ában foglaltakkal, amely a teljesítés megtörténtéhez köti az adófizetési kötelezettséget. Fontos kiemelni, hogy előlegről csak abban az esetben beszélünk, ha a beszerző vagy igénybe vevő adóalanynak szerződéses vagy jogszabályban meghatározott kötelezettsége van a teljesítést megelőzően az ellenértéket megfizetni akár részben, akár egészben. Nem minősül tehát...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.