A nagy testvér TÉNYLEG mindent lát, avagy nyakunkon az online számla-adatszolgáltatás

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az online számla-adatszolgáltatásról szóló jogszabály 2018. június 1-jén hivatalosan is megjelent a Magyar Közlönyben. A tervekből így hát lassan valóság lesz és ránk köszönt az online számla-adatszolgáltatás, és ezáltal, a kockázatelemző szoftverek és a mesterséges intelligencia által végzett, azonnali adóellenőrzések kora.

1. Az online számla-adatszolgáltatás bevezetése

2018. július 1-jétől azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100 000 Ft-ot, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép–gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. A program a már lezárt számlát küldi majd be a hatósági rendszerbe.

Az online számla-adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését sokáig jogszabályi háttér nélkül lebegtették, majd a 2017 júliusára tervezett bevezetést tavaly nyáron egy évvel meghosszabbították. Ekkor nyilvánosságra hozták az adatszolgáltatási kötelezettséget teljesítő várható XML/XSD-adatállományt, amely alapján a számlázási szoftverfejlesztők el is kezdhették a munkát. A séma közben többször is változott. A rendszer elindításához azonban az adatsémán kívül a beküldési protokoll is szükséges, melyet először decemb...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.